Mobilozás segítheti a koronavírus terjedését

apple iphone 7 tim cook
Apple CEO Tim Cook speaks on stage during an Apple event at Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco, California on September 7, 2016. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Bosszantják New York tömegközlekedési vállalatát az iPhone-tulajok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az iPhone mobilokban széles körben bevezetett Face ID arcfelismerő rendszer alapesetben hasznos és kényelmes, azonban a koronavírus-járvány idején csökkentheti a védekezés hatékonyságát, állítja New York tömegközlekedési vállalata.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Josh Edelson

Az Associated Press beszámolója alapján Patrick Foye, az MTA (Metropolitan Transportation Authority) elnöke a napokban levelet küldött az Apple vezérigazgatójának, hogy a vállalat kezdjen valamit a Face ID arcfelismerő rendszerrel, tegye azt maszkban is használhatóvá.

A Face ID térbeli arcfeltérképezést használ a mobilozó azonosítására, ám maszk kitakarja az arc javát, így a szenzor nem tudja letapogatni azt.

A problémára már gondolt az Apple: a pár hete kiadott iOS 13.5 automatikusan detektálja a maszkviselést, ilyen esetben a záróképernyő feltolásakor azonnal megjeleníti a PIN-t kérő felületet. Korábban ezt kalandosabb úton kellett behozni.

Sajnos a kényelmi fejlesztés nem oldotta meg a problémát, a közlekedési cég elnöke szerint ugyanis rengeteg iPhone-tulaj

inkább leveszi a maszkját a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, minthogy kódozzon.

Ezzel viszont magukat és másokat is veszélybe sodorhatnak, hiszen maszk nélkül nagyobb a vírussal való megfertőződés, vagy mások megfertőzésének az esélye.

Tim Cook valószínűleg nem lesz képes mit kezdeni Foye kérésével. Legfeljebb annyit tudna tenni, hogy egy frissítésben átmenetileg letiltatja a Face ID-t, ám ennek a lépésnek a nulla felé konvergál a valószínűsége.

A Metropolitan Transportation Authority Észak-Amerika legnagyobb tömegközlekedési vállalata: 12 950 km2 területen olyan 15,3 millió főt szolgál ki, New York városától Long Islandig, New York Állam délkeleti részén és Connecticutban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!