Véletlenül fotókat törölgetett az Adobe

fotózás turizmus mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokaknál végleges adatvesztést okozott a Lightroom.
Vágólapra másolva!

Jókora botrány tört ki a napokban az Adobe háza táján, a vállalatnak sikerült kiadnia az iPhone-okhoz és iPadekhez tervezett Lightroom képfeldolgozó alkalmazásához egy bugos frissítést. A telepítését követően egyes felhasználók megdöbbenve tapasztalták, hogy eltűntek az appból a saját maguk által készített vagy megvásárolt előbeállítások (presetek), de ami ennél is nagyobb gond: törlődtek a fotóik az eszközeikről.

A kép csak illusztráció Forrás: mentatdgt / Pexels

Az Adobe mostanra megerősítette, hogy bizony orbitális hibát sikerült vétenie, a Lightroom törölte a készülékekről az előbeállításokat és a fotókat. A visszaállításukra nincs mód, így ha nem készült biztonsági másolat az információkról és a képekről, akkor búcsút mondhatnak nekik a felhasználók.

A hivatalos tájékoztatás szerint az olyanokat érintette az adattörlési bug, akik nem rendelkeztek Adobe Creative Cloud-előfizetéssel, továbbá nem szinkronizálták a fotóikat és a beállításaikat a felhőtárhelyével.

A panaszosok között van olyan, aki az elmúlt két évben készült 800 fotóját és több száz dollárnyi fizetős előbeállítását veszítette el.

Az Adobe közben kiadott egy frissítést a Lightroomhoz, amiben kijavította a bugot, de semmit sem tud tenni azokért, akiknél már megtörtént a baj.

Az ügy tanulsága, hogy a fontos adatokról rendszeresen biztonsági másolatot kell készíteni, így a váratlan balesetek és egyéb meglepetések csak kényelmetlenséget okozhatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!