Lebutult a méregdrága okos főzőgép

mellow sous vide főzőgép
Mellow
Vágólapra másolva!
Havidíjat kell fizetnie az automatikus főzésért.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a méregdrága okoskütyüs startupok kálváriája, a SlashGear beszámolója alapján a héten épp a Mellow sous vide („szuvid") főzőgép tulajdonosait érte igencsak kellemetlen meglepetés. A jó eséllyel többekben felmerült kérdést tisztázva a sous vide egy főzési eljárás, amely során vákuumcsomagolásban, alacsony hőmérsékleten, de hosszú ideig főzik az ételeket.

Mellow Forrás: Mellow

A Mellow nevű startup még 2014-ben dobta piacra az ugyanezen névre keresztelt sous vide főzőgépét, amelyet két dolog tesz okossá: egyrészt okostelefonról manuálisan követhető és állítható a főzési folyamat, másrészt pedig rengeteg ételhez automatikus főzést is kínál. Az utóbbit választva a főzőgép egy online szolgáltatáshoz csatlakozik, ami folyamatosan felügyeli a főzést, így a gép tulajdonosainak semmi dolguk sincs.

A startup szerint az automatikus főzési funkciót azért kellett online szolgáltatáshoz kötni, mert magába a gépbe nem került olyan miniszámítógép, ami ezt képes volna vezérelni. Ennek most meglett az eredménye: amelyik ügyfél igénybe kívánja venni a 2014-ben 399 dollárért piacra dobott termék legvonzóbb funkcióját, annak mostantól havi 6 dollárt vagy évi 48 dollárt kell fizetnie, olyan 1800 és 14 ezer forintokról van szó.

Ez úgy derült ki, hogy a vevőknek a héten kötelező volt telepíteniük egy frissítést a Mellow mobilappjához, ami aztán közölte velük az új helyzetet.

A főzőgép mögött álló startup magyarázata szerint 2018-ban egyszer már majdnem sikerült csődbe mennie, hiszen nem volt elég bevétele ahhoz, hogy fenntartsa a főzőgéphez tartozó szolgáltatást. Most újból eljött ez a pont, csak úgy lehet megmenteni a céget, ha a vevők hajlandóak egy kis pénzt küldeni az irányába.

Eredetileg még a manuális főzési módot is fizetőssé kívánta tenni, így előfizetés nélkül teljesen használhatatlanná vált volna a konyhai eszköze, de aztán jobb belátásra tért.

A mostani botrány kérdésessé teszi a második generációs Mellow főzőgép sorsát is. A közösségi finanszírozással elkészült kütyüt idén októberben kapták volna meg a támogatók, de a cég szerint a koronavírusos komplikációk miatt legalább hat hónapot fog csúszni a gyártása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!