Léteznek jó ingyenes vírusírtók, de érdemes vigyázni velük

konnektor hacker magyarósi csaba
Vágólapra másolva!
A számítógépes vírusok évtizedek óta keserítik meg az emberiség életét, és bár emberéleteket nem követelnek, így is elképesztő pusztítást képesek végrehajtani. Tönkretehetik több éves munkánkat, elveheti az emlékeinket, és akár komplett cégeket dönthetnek be. Természetesen már létezik a digitális kártevők ellen is hatékony védekezés, a professzionális víruskeresők és vírusírtók személyében. Azonban ezek ára meglehetősen borsos, és ezt sokan egyszerűen nem tudják vagy nem akarják kifizetni.
Vágólapra másolva!

Elérhetőek azonban ingyenes vírusvédelmi szoftverek is már. Annak jártunk utána, hogy ezeknél mire kell figyelni, és melyek lehetnek azok, amelyek beválhatnak.

A 3 legfontosabb szabály

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha sem szabad semmilyen kéretlen levélben található állományt megnyitni. Emellett tilos mindenféle kétes forrásból származó alkalmazást telepíteni a számítógépekre.

A számítógépes vírusok az egész életünket megkeseríthetik. Forrás: Origo

A böngészők ma már jeleznek, ha gyanús oldalra szeretne menni a látogató, ilyenkor jobb megfogadni a figyelmeztetést, és nem belépni a "veszélyes zónába". Ha valaki ezt a három szabályt betartja, akkor megteremti a védekezésének alapjait mindenféle víruskereső és vírusírtó használata nélkül. Tehát még egyszer: Tilos kéretlen levélben található állományt letölteni. Tilos kétes forrásból származó alkalmazásokat telepíteni a gépre. És tilos olyan oldalakat látogatni, amiket a böngésző veszélyesnek ítél.

A Windows védelme

Már csak azért önmagában megéri legális Windows operációs rendszert használni, mert az tartalmaz egy rendszeres időközönként frissülő, beépített védelmi rendszert. Ez a Windows Defender, amely alapszintű szolgáltatást nyújt. A vírusokat jó hatásfokkal észleli és távolítja el, viszont az is tény, hogy például a zsaroló kártevők, és az adatainkra pályázó támadások ellen nem nyújt kielégítő védelmet. Ennek nem az az oka, hogy a Microsoft programozói rosszak, hanem egyszerűen nem ez a cég fő profilja, így erre nem jut egyszerűen elég energia.

Windows Defender Forrás: Origo

De a semminél a Windows Defender is sokkal jobb, viszont aki megnyugtató biztonságra vágyik, az jobban teszi, ha szétnéz az erre szakosodott cégek megoldásai között. A Windows egyébként maximálisan támogatja külső víruskereső és vírusírtó programok telepítését. Ezzel nem lehet semmilyen probléma. Amennyiben valaki kalóz Windowst használ, az nem frissül, így a védelmi rendszere is elavultnak számít.

Ingyen?

Maximális védelmet a prémium, azaz fizetős szolgáltatások nyújtanak. Azonban van jó pár olyan víruskereső és vírusírtó alkalmazásokra szakosodott cég, amely kínál ingyen verziókat. Ezekből értelemszerűen hiányzik általában valamilyen funkció, de így is képesek hatékony ellenállást kifejteni a támadó kártevők, illetve a mögöttük álló kiberbűnözők ellen.

Bárhonnan érkezhet a veszély. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

Az persze, nem mindegy, hogy melyik cég melyik szoftvere mellett dönt valaki, hiszen a különbségek hatalmasak lehetnek, előnyöket és hátrányokat szinte minden applikáció kínál.

Az is lényeges, hogy sok esetben csak ingyenesen kipróbálható próbaverziót tesznek elérhetővé, ami azt jelenti, hogy 30 vagy 60 nap után már fizetni kell a szolgáltatásért.

Érdemes erre odafigyelni, előfordulhat, hogy a letöltéshez szükséges regisztráció során kártyaszámot kell megadni, és ha valaki nem deaktiválja időben a szolgáltatást, akkor bizony könyörtelenül levonják a számlájáról a havidíjat.

Sőt, jó pár olyan ingyenes antivírusnak nevezett program is megtalálható, amely maga a vírus.

Épp emiatt létfontosságú, hogy a szoftveres védelmet mindenki nagy nevektől, jól bejáratott piaci résztvevőktől szerezze be, amelyeknek már van neve a szakmában. A következő cégek szoftverei ilyen szempontból abszolút biztonságosnak tekinthető: Norton, Kaspersky, McAfee, Avast, Panda, Eset, TotalAV, Malwarebytes, Avira, Sophos.

Melyik a jó?

Mint említettük, az ingyenes vírusvédelmi szoftverek mindegyikének van valami gyenge pontja, amit adott esetben be le lehet tömni azzal, hogy ha valaki beruház a fizetős verzióra. Tehát amikor valaki ezek között nézelődik, akkor azt kell eldöntenie, hogy mi az ami számára fontos, és mi az amit el tud engedni. Röviden jöjjenek ezek a szempontok:

Tűzfal: Ennek hatékonyságától függ, hogy egy program mennyire képes felismerni és blokkolni az esetleges külső támadásokat. Ennek nagy előnye, hogy a vírusok nem jutnak el a gépre, és nem kell azokat később leírtani. A Panda Free Antivirus vagy az Avira Free Antivirus ebben például nagyon jó.

Szülői felügyelet: Vannak olyan szoftverek, amelyek igen részletes beállításokat tesznek elérhetővé azzal kapcsolatban, hogy milyen weboldalakat látogathatnak meg a felhasználók. Így tehát mód nyílik a szülői felügyelet kiterjesztésére a világhálón is. A Sophos Home nevű alkalmazás e téren az egyik legjobb.

VPN - ha sokat használunk nyílt WiFit: A nyílt WiFi hálózat (ami például egy étteremben, szórakozóhelyen vagy könyvtárban van publikus helyen) a rossz indulatú kiberbűnözők egyik kedvenc vadászterülete. Innen a megszokottnál egyszerűbben tudnak bejutni egy-egy gépre, de ez is kivédhető. Ehhez egy virtuális magánhálózatot, úgynevezett VPN-t kell használni, amely egyfajta előzetes védelmi vonalat jelent, és elrejti a számítógépet a támadók elől. Egyes antivírus szoftverek ingyenes verziójukban is felkínálják ezt a szolgáltatást, bár az az igazság, hogy ha rendesen működő VPN-t szeretenénk, akkor vagy egy erre kitalált szoftvert kell beszereznünk, vagy el kell fogadnunk, hogy az integrált szolgáltatásért előbb-utóbb fizetnünk kell majd. Így van ez például a Kaspersky ingyenes próbaverziójával, ami jól működő VPN klienst is tartalmaz, de sajnos csak egy próbaidő erejéig, utána muszáj lesz fizetnünk érte.

+1 Erőforrás igény: A háttérben futó vírusvédelmi eszközök használják a gép erőforrásait. Ez viszont egy gyengépp laptop vagy asztali masina esetében problémát jelenthet. Kivéve akkor, ha maga a program egy távoli szerveren található, és onnan figyeli a gépünket. E megoldás előnye, hogy szinte semmilyen erőforrást nem von el a felhasználótól. Hátránya viszont, hogy a használatához értelemszerűen aktív netkapcsolat szükséges. Az ilyen antivírus szoftverek egyik tipikus képviselője az Avira Browser Safety.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!