A Safari is szabadulna a jelszavaktól

apple iphone x ios 11 face id
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Lehetővé teszi majd a Face ID-vel és Touch ID-vel való belépést a webhelyekre.
Vágólapra másolva!

Nagy előrelépést jelentett be csendben a WWDC egyik előadásán az Apple, az ősszel érkező iOS 14 és macOS 11 rendszerekben lévő Safari 14 böngésző teljes mértékben támogatni fogja a szabványos Web Authentication programozási felületet. Ennek köszönhetően a megfelelő webhelyekre jelszó helyett Face ID-vel és Touch ID-vel is be tudnak majd jelentkezni az internetezők.

A kép csak illusztráció Forrás: Apple

A Web Authentication API egy meglehetősen új technológia, a terjedését pedig nehezíti, hogy a böngészők mellett a webhelyeknek is specifikusan támogatniuk kell.

A szabvány lehetőséget biztosít arra a webfejlesztők számára, hogy teljesen eltekintsenek a jelszókéréstől a felhasználói fiókok regisztrációjakor, opcionális és alternatív bejelentkezési lehetőség helyett akár

egyedüli belépési módszerként is bevethetik a biometrikus azonosítást.

A háttérben nyílt kulcsú titkosítást használó technológia nem pusztán kényelmesebb a felhasználók számára a jelszavazásnál, de masszívan biztonságosabb is, különösen mivel rendkívül elterjedt a gyenge jelszavak megadása, és persze azok rengeteg webhelyen való újbóli felhasználása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!