Történelmi váltásra készül az Apple

apple macbook pro 13 2020
Apple MacBook Pro 13" (2020)
Vágólapra másolva!
Belsős iparági források szerint az Apple az idei WWDC, vagyis a fejlesztőknek szóló rendezvényén jelenti majd be, hogy 2006 után többé nem az Intel processzorai kerülnek majd a vállalat különböző számítógépeibe, így például a MacBookokba vagy a MacMinibe. Ez pedig hatalmas dolog, és nagy hatással lehet a vállalat új termékeire.
Vágólapra másolva!

Az Apple ezúttal június 22-én tartja majd meg az éves nagy fejlesztői konferenciáját, azonban a járványveszély miatt most nem élő helyszínen, hanem az interneten keresztül. Magára a tényleges váltásra ezt követően körülbelül egy évvel kerülhet sor, a cég ugyanis szeretne felkészülési időt adni az alkalmazások készítőinek.

2021-től kezdve azonban fokozatosan szorulnak majd ki az Intel processzorai az Apple masináiból, és helyüket saját fejlesztésű központi egységek veszik át, immáron az ARM utasításarchitektúrájára építkezve. Az alapaokat az iPhone-okhoz és iPadekhez kifejlesztett chipek adják majd, melyek önmagukban is rendkívül erősek, azonban egy laptopos környezetben alaposan fel lehet skálázni őket, hiszen sokkal nagyobb fogyasztási kerettel gazdálkodhatnak, és itt jóval komolyabb hűtés is rendelkezésre áll, mint egy telefonban vagy táblagépben.

Hamarosan már saját fejlesztésű processzorok kerülnek majd az Apple számítógépeibe. Forrás: Apple

Ha pusztán az architektúrát nézzük, akkor az Apple gépei jelenleg az X86-ra épülnek, ilyen processzorokat pedig manapság leginkább csak az Intel, az AMD és a VIA gyárthat.Az X86-ot eredetileg az Intel fejlesztette ki, majd különböző komplex szerződések és megállapodások útján az AMD is készíthetett ilyen központi egységeket, a VIA pedig tulajdonképpen kikopott erről a piacról. Manapság az Intel nem licenceli az architektúrát senkinek, így számítógépes fronton az Apple sem tudott saját processzort tervezni, meg kellett vennie készen az Intel termékeit, jobb lehetősége nem volt a piacon.

Ezzel szemben az ARM bárkinek licenceli a saját architektúráját, így az Apple is már hosszú évek óta saját maga tervezi a processzorait erre az utasításkészletre, és az eredmény nem is maradt el: az iPhone-ok és iPadek rendre brutális, telefonos-táblagépes környezetben szinte kihasználhatatlan teljesítményt nyújtottak, miközben fogyasztás tekintetében is mindig az élvonalba tartoztak. Eközben a processzor mellé az Apple elkezdett saját grafikus gyorsítót és egyéb részegységeket, például a mesterséges intelligenciás feladatok kezelésére hivatott NPU-kat fejleszteni, és ezeket egy központi egységbe integrálni, minden tekintetben kimagasló végeredménnyel.

Nem az első ilyen váltás, mégis történelmi

Logikus tehát, hogy ha már a szoftveres környezetet és az eszközök egyéb részeit is házon belül készíti az Apple, akkor központi processzor felett is nagyobb kontrollt akar gyakorolni. Erre főleg azért is lehet szükség, mert az Intel az utóbbi időben látványosan küszködik. Míg korábban nem csak asztali, de laptopos fronton is messze mindenki előtt járt az óriáscég, addig az utóbbi években alig-alig tudnak előrelépést felmutatni: hosszú időre leragadtak a 14 nanométeres gyártástechnológián, amit ugyan folyamatosan csiszolgattak, de a fogyasztásban és a teljesítményben is csak minimális javulás történt az utóbbi időben.

Úgy tudni, ez a lemaradás már azzal fenyegetett, hogy az Apple nem tudta volna megfelelő időben bemutatni a tervezett új termékeit.

Ezzel ellentétben az Apple a saját tervezésű, iPhone-okba és iPadekbe szánt legutóbbi chipjeit a TSMC a jóval modernebb, 7 nanométeres gyártástechnológián készíti el, ami lehetővé teszi a fogyasztás csökkentését és a teljesítményét növelését, és iparági források szerint az laptopokba szánt chipeket már egy ennél is újabb, 5 nanométeres gyártósor pumpálhatja majd ki jövőre.

Egyébként fontos megemlíteni, hogy nem ez az első eset, hogy az Apple teljesen új processzor-architektúrára áll, ez korábban már kétszer megtörtént.

Ez azért nagyon fontos döntés, mert a különböző programok önmagukban nem működnek más utasítás architektúrán, mint amire eredetileg írták őket. A számítógépeken azért tudjuk futtatni (még ha néha kisebb trükkökkel is) a nagyon régi programokat, mert mindegyik az X86-os utasításkészletet használó processzorokra készült, így maga a WIndows is, így garantálható a kompatibilitás. Ha azonban ezt teljesen kicserélnénk, és mondjuk holnaptól a Windows csak ARM-on futna és csak ilyen új laptopokat lehetne kapni, akkor nyilván nem csak magát a Windowst kellene erre felkészítenie a fejlsztőknek, hanem minden rajta futó programot is.

Csak éppen semmi garancia nincs arra, hogy mondjuk egy 12 évvel ezelőtt készült könyvelőprogram fejlesztője hajlandó elvégezni ezt a munkát, ha egyáltalán létezik még maga a programot készítő vállalkozás.

Viszont látásra, Intel! Forrás: Intel

Minden ilyen váltás hatalmas döntés tehát, és minden érintettnek elég sok munkát jelent, de az Apple-nek van benne tapasztala: az ősi Macintoshokban használt Motorla processzorokat előbb az IBM-féle PowerPC-re cserélték, majd 2005-ben bejelentették, hogy hamarosan megtörténik a váltás Intelre. Az Apple nem csak azzal igyekszik segíteni az alkalmazásfejlesztőket, hogy jó előre bejelenti ezt az egészet és nyilván minden eszközt megad nekik a minél könyebb átlépéshez, hanem az Intelre váltáskor például egy emulátort is készített, amivel az új processzorokon is futtathatóak voltak a régi programok, igaz, jelentősen kisebb teljesítménnyel.

Akárhogy is, az Apple szempontjából teljesen logikus a lépés, az iPhone-ok és iPadek közptonti processzorainak kiemelkedő tulajdonságait látva nem csoda, hogy szakértők évek óta azt jósolják, hogy hamarosan bekövetkezik a váltás.

Ez pedig azt jelenti, hogy ugyan hasonlót már kétszer levezényelt az Apple, viszont az almás cég számítógépeinek történelmében most először használnak majd saját fejlesztésű processzorokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!