Veszélyesek a Teslák bontott számítógépei

Tesla Model3 teszt (2020)
Vágólapra másolva!
Rengeteg érzékeny adat lehet a másodkézből származó egységeken.
Vágólapra másolva!

Továbbra is képesek csúnya meglepetéseket okozni a modern autók fedélzeti számítógépei, a legkülönfélébb sérülékenységek nyilvánosságra kerülése után most kiderült, hogy akár érzékeny adatok is kiszivároghatnak róluk. Egy biztonsági kutató nemrég vásárolt tizenhárom Teslákból kibontott médiaegységet (MCU), ez felel a multimédiás és navigációs feladatok ellátásáért.

Tesla Model3 (2020) Forrás: Origo

A kutató állítása szerint a beüzemelésük után gigantikus mennyiségű adatot talált rajtuk bármiféle védelem nélkül, például a korábban hozzákapcsolt mobilok kontaktlistája és hívásnaplója, közelmúltbeli naptárbejegyzések, sima szövegként tárolt Spotify- és wifijelszavak, otthoni és munkahelyi címek, navigációs történetek voltak rajtuk.

Hab a tortán, hogy a mentett sütik kilopásával a támadók akár a kocsik tulajdonosainak Google- és Netflix-fiókjaiba is beléphetnek.

A Tesla protokollja szerint az autókból kiszerelt, de működőképes egységeket sértetlen állapotban vissza kell küldeni a gyártónak, míg a meghibásodottakat biztonságosan meg kell semmisíteni. Elméleti síkon az egységek nem válhatnának elérhetővé a használtpiacon.

Valószínűleg úgy kerülnek ki mégis az internetre, hogy egyes szervizesek ezekkel keresnek egy kis mellékest: papíron megsemmisítik azokat, és már mennek is a piacterekre.

Egy jelenleg is aktív hirdetésben valaki 300 dollárért, olyan 97 ezer forintért kínál egy újabb modellt. Az összeg ismeretében érthető, hogy egyes szerelők miért nem tudnak ellenállni a csábításnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!