Retró ingyennetet ad a Facebook

facebook discover
Peruban indult a Facebook Discover tesztelése
Vágólapra másolva!
Elsőként Peruban vált tesztelhetővé a Discover appja.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a Facebook számos kezdeményezést indított a fejlődő világban élők internetre kapcsolása érdekében, ám ezek nagy sikert eddig nem arattak. Indiában 2016-ban be is tiltották a netsemlegesség megsértése miatt a Free Basics programját, hiszen a mobilappján keresztül csak egyes webhelyek voltak látogathatóak az adatkeret terhelése nélkül.

Peruban indult a Facebook Discover tesztelése Forrás: Facebook

A vállalat most új koncepcióval kísérletezik, az elsőként Peruban elérhetővé tett Discover alkalmazásával a mobilozók szabadon böngészhetik bármely webhely szöveges változatát, a partner mobilszolgáltatók napi 10 MB adatkeretet adnak a mobilozóknak.

Ez meghökkentően kevés, azonban a Facebook appja leginkább a WAP-ozásra hasonlító élményt nyújt: képek és videók letöltése nélkül, és további adattömörítés bevetése mellett jó néhány hír elolvasása, wikipediás oldal betöltése beleférhet a napi keretbe.

Nem szabad elfelejteni, hogy olyanoknak szánják a Discover appot, akik enélkül talán egyáltalán nem tudnák elérni az internetet.

Könnyen elképzelhető, hogy a fiatalabb olvasóink még nem is hallották a WAP kifejezést. Ez volt nyomógombos mobiltelefonok és 2G-s mobilhálózatok korában a mobilnetezésre használt szabvány. Az abszolút spártai kinézetük ellenére a weblapok elképesztően lassan töltődtek be, körülményes és kényelmetlen volt a használatuk, a mobilszolgáltatók pedig vagyonokat kértek minden megabájt adatforgalomért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!