Robotvázat kaphatnak a kínai ételfutárok

uls robotics hems-gs lower limb exoskeleton robotváz
ULS Robotics HEMS-GS Lower Limb
Vágólapra másolva!
Akár 50 kilónyi ételt is cipelhetnének vele a hátukon.
Vágólapra másolva!

Az emberek által viselhető robotvázak fejlesztésével eddig elsősorban hadászati kontextusban foglalkoztak a robotikai cégek, az angolosan exoskeletonnak nevezett eszközök lehetővé tehetik az óriási súlyok terepen való hordozását a katonák számára. Emellett a gyógyászatban is van benne potenciál, segíthet bizonyos testi állapotok esetén a gyógyulásban, lábra állíthatja a lebénult vagy elvesztett végtagokkal rendelkezőket.

ULS Robotics HEMS-GS Lower Limb Forrás: ULS Robotics

A gyógyászati célú felhasználás persze még erősen a jövő zenéje, egyelőre inkább csak ott tart a technológia, hogy segíthet a súlyok cipelésében. A jelek szerint talán mégsem a katonaságok vezethetik be elsőként szélesebb körben a robotvázakat, hanem az ételek kiszállítására szakosodott, kínai Eleme futárcég.

A vállalat a sanghaji ULS Robotics nevű céggel együttműködve a múlt héten megkezdte a robotvázak tesztelését, állítása szerint a felturbózott futárai akár 50 kilónyi ételt is olyan könnyen szállíthatnak vele a hátukon, mintha csak egy laptopot tartalmazó hátizsák lenne rajtuk.

Az Eleme szerint egyelőre csak egy tesztprojektről van szó: arra kíváncsi, hogy van-e értelme egyáltalán bevezetni a technológiát, és ha igen, akkor milyen módosítások szükségesek a robotváz praktikussá tételéhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!