Villanykapcsolóról üzemelt a netes bűnhálózat

led
(FILES) Photo taken on November 16, 2012 in Taipei shows a visitor looking at Light Emitting Diode (LED) bulbs during a building materials fair at the World trade Center. Three Japanese-born researchers -- Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura, who is currently based in the US -- won the 2014 Nobel Physics Prize for inventing the blue light-emitting diode (LED), the Royal Swedish Academy of Science announced on October 7, 2014 in Stockholm. AFP PHOTO / SAM YEH
Vágólapra másolva!
Négyszázezer fertőzött eszközből állt a tajvani botnet.
Vágólapra másolva!

Évek óta rendszeresen terítéken van az internetre kapcsolt kütyük biztonságának a kérdése, ám a sajtó tipikusan azzal szokott foglalkozni, hogy a sérülékenységeik kihasználásával például idegenek nézhetik az otthoni biztonsági kamerák képét, vagy kártyaadatok lehetnek lophatóak a feltört routereken át.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Sam Yeh

Ezeknél valójában sokkal valószínűbb, hogy a meghackelt eszközöket a bűnözők botnetekbe szervezik. Ha ez megtörténik, akkor a feltört eszközök egy irányítószerverhez csatlakoznak, amelytől parancsokat kapnak, így többek közt túlterheléses támadásokban, kártevők terjesztésében, levélszemét küldésében, adathalászatban vehetnek részt.

A helyzetre egy különösen érdekes példát hozott a Microsoft, a digitális bűnügyi egysége a tajvani hatóságokkal együttműködve a közelmúltban lekapcsolt egy 400 ezer fertőzött eszközt tömörítő botnetet. A nyomozás során egy észak-tajvani irodaházban megtalálták a botnetet vezérlő szervert is, ami nem más volt, mint egy LED-es világítás vezérlésére kitalált konzol.

Egy miniszámítógéppel ellátott, internetre csatlakozó, dimmeres villanykapcsolóról van szó.

Sajnos nem derült ki a beszámolóból, hogy miként került az eszközre a bűnözők által használt irányítószoftver: fizikai hozzáféréssel telepítették-e rá a botnetet irányító szoftvert, vagy csak véletlenül akadtak rá az interneten, és a feltörése után a bűnhálózatuk lelkévé avanzsálták.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!