Eszi a tárhelyet a macOS bugja

laptop notebook íróasztal munkaállomás apple macbook
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kellemetlen hiba került a fotóimportáló appba.
Vágólapra másolva!

Újabb gondra derült fény a macOS Catalina rendszerben, ám ezúttal legalább nem egy sérülékenységtől van szó. A probléma a gyári Képletöltő (Image Capture) alkalmazásban található, amellyel kamerákról és mobileszközökről fotókat és videókat lehet importálni a számítógépekre.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A gond az újabb iPhone vagy iPad eszközökről történő képimportáláskor ütheti fel a fejét, amennyiben a felhasználók kiszedik a pipát az „Eredeti megtartása" opció elől, így a HEIC formátumban rögzített képeiket az alkalmazás JPEG formátumban menti át a számítógépükre.

Egy bug miatt az importált fotók mindegyike 1,5 megabájttal nagyobb lesz a szükségesnél, a Képletöltő hibásan telerakja a képek végét nullákkal. A fotók ettől még megnézhetőek maradnak, csak sokkal több helyet foglalnak.

Ez a szűkösebb helyű laptopokon érdemi problémát jelenthet, ezer képenként 1,5 GB a szükségtelen helyfoglalás. Az érintett fotók képszerkesztő programba való betöltése, majd újbóli mentése valószínűleg megoldja a problémát, rengeteg fotó esetén pedig a tömeges képkonvertálásra kitalált appokkal egy füst alatt is elvégezhető lehet az érintett fotók „nullamentesítése".

Nem világos, hogy az Apple mikor tervezi elérhetővé tenni a szükséges javítást a Képletöltőhöz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!