Ezekkel a konyhagépekkel könnyebb lehet otthon

konyhai gépek, kenyérsütő, gyümölcscentrifuga, grillező
A kenyérsütő gépek segítségével finom pékárut készíthetünk otthonunkban.
Vágólapra másolva!
Világosan látszik, hogy a Magyarországra is betörő új koronavírus-járvány elleni leghatékonyabb védekezés, ha egyszerűen otthon maradnak az emberek. Ezt szorgalmazzák az állami intézkedések is, és ennek következtében a hagyományos éttermek, vendéglátóipari egységek is bezártak, vagy átalakították a működésüket, illetve mindenkit arra kérnek, hogy ha lehet, csökkentse a boltba járás gyakoriságát.
Vágólapra másolva!

Ez a szokatlan, extrém helyzet azonban nem jelenti azt, hogy mostantól hanyagolnunk kellene a jó ételeket, vagy kötelezően a kész ételek házhoz rendelését kellene választanunk állandóan. Ez egy időszak kezdete lehet, és sokakat arra inspirálhat, hogy elkezdjenek otthonukban sütni-főzni vagy tartósítani. Ebben a tevékenységben óriási segítséget jelenthetnek a különféle konyhai eszközök, kis háztartási gépek. A legfontosabb, leghasznosabb ilyen masinákat gyűjtöttük össze most ebben a cikkünkben. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy kísérletezzen, azaz főzőcskézzen bátran, olyan tudásra tehet most szert, amelyre a későbbiekben is építhet!

Pékség otthon

Az otthoni kenyérsütő gépek az elmúlt egy évtizedben igen komoly fejlődésen mentek keresztül. A korábbi generációk sokszor gyakorlatilag sütésre alkalmatlanok voltak, amivel rengeteg embernek komoly csalódást okoztak. Sokan végül csak a tészta összeállításához vették igénybe őket, amíg fel nem kerültek a szekrény tetejére.

A kenyérsütő gépek segítségével finom pékárut készíthetünk otthonunkban. Forrás: Origo

Az újkori gépek között már akadnak teljesen jól használható darabok is, azonban néhány dologra muszáj odafigyelni egy vásárlási döntés meghozatala előtt. Mindenképpen érdemes márkás termék mellett dönteni, hiszen ha nem is a tűzzel, de a forrósággal játszik ilyenkor az ember. Emellett jó, ha egy kenyérsütő több előre optimalizált programmal rendelkezik, így mindenki kiválaszthatja, hogy milyen típusú pékárut szeretne elkészíteni.
Ezek a masinák pontos utasításokat adnak a hozzávalókkal kapcsolatban, de bizony a kevéssé jól sikerült készülékeknél előfordulhat, hogy ezek a gyári receptek nem működnek jól.

Ha valaki szereti a joghurtokat, lekvárokat, akkor választhat olyan kenyérsütőt is, amely ezek elkészítését is lehetővé teszi!

Nagyon hasznos lehet a melegen tartó funkció és az időzítés is. Ezek használatával ugyanis elérhető, hogy az étkezésnél tökéletesen friss kenyeret vagy más péksüteményt fogyaszthassunk.

Egészség mindenekfelett

Ilyenkor különösen nagy figyelmet kell fordítani az elégséges vitaminbevitelre, amit a legegyszerűbben úgy oldhatunk meg, ha sok gyümölcslevet iszunk. A jó minőségű bolti italok viszont egyrészt meglehetősen drágák, és sokszor még tele vannak mindenféle adalékanyaggal is.

Egészséges gyümölcslé pillanatok alatt. Forrás: Origo

Viszont mint mindenre, erre is van megoldás. Léteznek ugyanis olyan gyümölcsprések, amelyek használatával egyszerűen állíthatunk elő otthonunkban gyümölcslevet, gyakorlatilag bármiből.

Az ilyen típusú masinák vásárlásánál érdemes figyelni arra, hogy nagy legyen a lé- és gyümölcshústartály, illetve, hogy az alkatrészek ne tartalmazzák a biszfenol A (BPA-mentes) nevű, egészségre veszélyes adalékanyagot.

Jó odafigyelni arra is, hogy könnyen tisztítható legyen maga a gép, illetve az egyes kiegészítők. Hiszen ha kedvünk sincs elővenni, tudván, hogy utána órákon át fogjuk pucolgatni, akkor nem sokat ér az egész. A teljesítmény a másik lényeges paraméter, ha nem kellően nagy ugyanis, akkor néhány fajta gyümölccsel és zöldséggel a készülék egyszerűen nem birkózik meg.

Kebab, gyros és saslik házilag

A grillezésre alkalmas termékek nagyon jók, viszont sok lakásban, konyhában nincs elég hely számukra. Ilyenkor jöhetnek nagyon jól az úgynevezett vertikális multigrill berendezések, amelyek belsejében egy rúd található, és erre kell felszúrni egymás fölé a húsokat. A működési elv nagyon hasonló ahhoz, mint amit az utcai gyrososoknál, kebabosoknál látunk, ezért ennek köszönhetően ilyen típusú ételek is elkészíthetőek az ilyen masinákkal.

Nyithatunk egy gyrosozót a családnak. Forrás: Origo

Emellett akadnak olyan eszközök, amelyekben mini nyársak helyezhetőek el, tehát egy jó saslik vagy rablóhús is összehozható a segítségükkel.
A tapasztalataink eléggé vegyesek e berendezésekkel kapcsolatban. Mindenképpen érdemes jó nevű gyártótól származó, minőségi anyagok felhasználásával készült modell mellett dönteni, még akkor is, ha az drágább. Igen lényeges a nagy, legalább 1400 wattos teljesítmény, hiszen csak ilyenkor lehetünk biztosak abban, hogy a húsok megfelelően átsülnek.

Természetesen az ilyen típusú berendezések akár zöldségek vagy gyümölcsök grillezését is lehetővé teszik, de egy jó kis grillcsirke is megpöröghet rajtuk.

Forduljunk a rizs felé

Bár kevés annyira sokoldalú és egészséges étel van, mint a rizs, hazánkban talán mégsem számít különösebben népszerűnek. Ennek számos oka van, többek között, hogy sokan egyszerűen nem is találkoznak életük során túl sokféle rizzsel, vagy rizsből készült finomsággal. Emellett biztosan az is benne van a pakliban, hogy jól elkészíteni bizony nehéz, Ázsia sok részén például a teafőzéshez hasonlóan külön művészetként tartják számon.

Rizsen kívül más ételek elkészítését is lehetővé teszik az ilyen termékek. Forrás: Origo

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy a rizs finom, tápláló és egészséges, de az elkészítését jobb profikra bízni otthon is. Azaz a lábas helyett a direkt e célra kifejlesztett elektromos rizsfőző alkalmatosságokat részesítjük előnyben. Ezek közül is a letisztult dizájnnal bíró, klasszikus formákat megidéző darabokat, amelyekben gyorsan és tökéletesen készül el az étel. Ezeket nem kell felügyelni, automatikusan kikapcsolnak, és a tálalásig melegen is tartják a rizst. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk őket, már csak azért is, mert természetesen más is egyszerűen és higiénikusan megfőzhető, illetve megpárolható bennük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!