Ezekre figyeljen, ha a járvány miatt csúcsteljesítményű laptopot venne otthonra

Gamer, notebook, laptop, tanácsadó, otthon
A meghökkentő külső ebben a termékcsaládban már-már alapkövetelmény.
Vágólapra másolva!
Amennyiben valaki laptop vásárláson gondolkodik, vagy csak szimplán érdeklődik a technológiai eszközök iránt, akkor biztos belefutott már a "gamer notebook" kifejezésbe. De pontosan mit takar ez a fogalom? Miért, és kiknek lehetnek jók az ilyen eszközök, és kiktől érdemes ilyet vásárolni? Ezt a témát jártuk körbe!
Vágólapra másolva!

Hordozható számítógép játékosoknak

Amíg 2-3 évtizede a hordozható számítógépeket jellemzően egy szűk kör alkalmazta alapvetően munkára, addig ezek mostanra globálisan elterjedtek, és a mindennapok részévé váltak tömegek számára. Nem ritka, hogy a fejlett térségekben egy-egy háztartásra több notebook is jut, de az is igaz, hogy nem mindenki ugyanarra használná e masinákat. Az eltérő igényekre pedig a gyártók eltérő válaszokat adtak, így mostanra már a noteszgépek több, specializált csoportja megjelent.

Egy tipikus gamer termék a Lenovo csapatából. Forrás: Origo

Az úgynevezett gamer notebookat azért hozták létre, hogy kielégítsék a gamerek, tehát játékosok által támasztott igényeket. Ennek következtében pedig a hordozható számítógépek különleges, semmi máshoz nem hasonlítható alfaja született meg. Nézzük tehát, hogy mitől is gamer a „gamer"!

Teljesítmény

Ez a legfontosabb kritérium!

A mai modern, csúcsgrafikájú játékok futtatásához komoly teljesítmény szükséges.

Ennek pedig elengedhetetlen feltétele az izmos hardver, azaz valamilyen viszonylag új processzor, sok giga RAM és egy külön videókártya. Mindennek pedig meg kell fizetni az árát. Egyrészt emiatt a gamer gépek jellemzően drágák, másrészt a megszokottnál több hőt termelnek, ami miatt bonyolultabb, drágább és nehezebb hűtőrendszerre van szükségük.

A hűtés ezeknél a termékeknél elsődleges fontosságú. Forrás: Origo

Ennek következtében pedig vastagságuk és tömegük is jóval nagyobb, mint amit az ultrahordozható trendi, lifestyle, consumer vagy üzleti laptopoktól manapság megszokhattunk. Ráadásul a nagyobb teljesítményű hardver több energiát is fogyaszt, emiatt az üzemidő terén is elmaradnak rokonaiktól. A megszokottnál nagyobb erő miatt a gamer notikat sokszor használják olyanok is, akik teljesítményigényes alkalmazásokat futtatnak munkájuk vagy hobbijuk során. Tehát nem ritka, hogy grafikusok, tervezők, mérnökök vagy analitikusok is alapvetően játékosoknak szánt laptopok mellett döntenek.

Kijelző

A kép minősége a játék során is kiemelt fontossággal bír, így a legtöbb mai gamer laptopba remek kijelzőt építenek. A nagy felbontás már alap, és egyre több a HDR támogatású modell is. Ráadásul mostanában egyre több olyan játékosoknak szánt noteszgép bukkant fel, amely nagy frissítési frekvenciájú (120 Hz, 144 Hz, 240 Hz, 350 Hz) beépített megjelenítővel bír. Ez utóbbi paraméter pedig kiemelten fontos lehet a játékosok számára, hiszen a nagy frissítési frekvencia folyamatosabb képet szavatol, emellett lehetővé teszi, hogy a képi információk gyorsabban jussanak el a felhasználókhoz, ami adott esetben akár a győzelmet is jelentheti egy játék során.

Strapabíró billentyűzet

A játékok során jellemző, hogy a vezérlő perifériák, azaz a billentyűzet és az egér az átlagosnál intenzívebb igénybevételnek vannak kitéve. Magyarul kőkeményen és gyorsan püfölik őket a játékosok, mindezt pedig bírniuk kell!

A billentyűzet szintén nagyon fontos elem. Nagyon kell bírnia a terhelést. Forrás: Origo

Emiatt sok gamer notebookot az átlagosnál strapabíróbb klaviatúrával és tapipaddal látnak el, ráadásul ez utóbbinál gyakran a külön gombokat sem spórolják le, ellentétben az üzleti és lifestyle kategóriákban hódító divattal.

Dizájn

Valamiért úgy alakult, hogy a gamer gépeknek a dizájnjában is megjelenik, hogy milyen feladatra szánják őket. Valószínűleg tényleg sok játékosnak bejön, ha a notebookja úgy néz ki, mint egy karácsonyfa, más magyarázatot nem nagyon találhatunk arra, hogy miért pakolják sokan tele ilyen jellegű termékeiket a szivárvány minden színében ragyogó LED-ekkel. Mindenesetre más típusú laptopoknál nem nagyon találkozhatunk ilyesmivel. A fénykibocsátó diódákból sokszor jut a hátlapra, a klaviatúra alá, és olykor még az élekre is, ami kétségkívül látványos, ám olykor már meglehetősen bazári végeredménnyel jár.

A meghökkentő külső ebben a termékcsaládban már-már alapkövetelmény. Forrás: Origo

Röviden és velősen tehát a gamer notebookok jellemzően olyan nagy teljesítményű és méretű, remek kijelzővel ellátott masinák, amelyek feltűnő külsővel bírnak, és az áruk általában magas. E termékcsoport az elmúlt egy évtizedben elképesztően népszerűvé vált, és ezt a piaci részvevők is tudják. A legerősebbek és legmeghatározóbb konszernek közül többen is külön almárkát hoztak létre a gamer eszközeik számára: a Lenovo a Legion, az Acer a Predator és a Nitro, a Dell az Alienware, a HP az Omen, a Gigabyte Aero, a Rezer pedig Blade brand alatt forgalmazza ilyen jellegű termékeit.

Kinek jöhet jól?

Mikor hordozható számítógépet vásárol az ember, nagyon fontos, hogy számba vegye, hogy mire is akarja azt használni. Ha alapvetően levelezésre, chatelésre, irodai szoftverek futtatására, szövegszerkesztésre, weblap építére, videózásra és Facebookozásra keres modellt, akkor semmi szüksége egy gamer gépre. Ha viszont játék vagy egyéb szoftver miatt fontos a nagy teljesítmény, viszont nem annyira lényeges a hordozhatóság és a kiemelkedő üzemidő, akkor bizony ajánlott a gamer notebook.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!