Rengeteg adatot gyűjt a Microsoft Edge

microsoft edge chromium
Megjött a Microsoft Edge új változatának első stabil kiadása
Vágólapra másolva!
Hardveres azonosítót is hazatelefonál a böngésző.
Vágólapra másolva!

Mostanra megszokottá vált a magánszféra védelmével való kampányolás böngészőpiacon. Vakon persze nem érdemes bízni a fejlesztők hangzatos állításaiban, így a dublini Trinity College egyetem egyik kutatója próbára tette a közismert böngészőket, hogy mégis miféle és mennyi információt telefonálnak haza a használatuk során.

Microsoft Edge Forrás: Origo

Douglas J. Leith kutatása alapján a Chrome, a Firefox, a Safari és a Brave racionálisnak bizonyultak ezen a téren, ám a Yandex Browser és az új Microsoft Edge már határozottan problémásak. Mindkét szoftver kellemetlenül sok információt telefonálgat haza, ezek körébe ráadásul a számítógép hardvere alapján generált, egyedi azonosítókód is beletartozik.

Ennek segítségével a cégek képesek lehetnek nagy bizonyossággal egy-egy specifikus számítógéphez, ezáltal pedig személyhez hozzákötni a netezési előzményeket.

További érdekesség, hogy a Microsoft Edge a begépelt webcímeket nemcsak a kártékony webhelyek betöltés előtti kiszűrésére kitalált SmartScreen szolgáltatásnak küldi el, hanem

valamilyen okból a Bing kereső is megkapja azokat.

A kutató nem tudta megállapítani, hogy a cégek mit kezdenek a szerveroldalon az adatokkal, csupán annyi biztos, hogy a Microsoft és a Yandex jelentős mennyiségű a böngészőik működéséhez szükségtelen információt gyűjtenek be a netezőktől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!