Tartanak az 5G-től az időjósok

Dorian hurrikán, 2019
This satellite image obtained from NOAA/RAMMB, shows Tropical Storm Dorian as it approaches the Bahamas at 13:00 UTC on September 2, 2019. - Hurricane Dorian battered the Bahamas with ferocious wind and rain on Sunday, the monstrous Category 5 storm wrecking towns and homes as it churned on an uncertain path toward the US coast where hundreds of thousands were ordered to evacuate. Packing sustained winds of 165 miles per hour (270 kph) with a towering 18 to 23 foot (5 to 7 metre) storm surge, Dorian crashed over the Abacos Islands, in the northwest Bahamas, as the strongest storm ever to hit the Caribbean chain. (Photo by NOAA / NOAA/RAMMB / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NOAA/RAMMB/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Megbízhatatlanná teheti a háromnapos előrejelzést.
Vágólapra másolva!

Rengeteg összeesküvés-elmélettel álltak elő az elmúlt években az 5G-s mobilhálózatok kapcsán, azonban úgy tűnik, hogy tényleg okozhat egy váratlan és súlyos problémát a technológia. Az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalának (NOAA) tájékoztatása szerint a 6 GHz alatti frekvenciákon üzemelő 5G-megoldásokkal nincs baj (ezt használják majd a legtöbb helyen a szolgáltatók a legnagyobb lefedettség elérése érdekében), azonban a maximális tempót kínáló, 24 GHz körüli frekvenciájú mmWave zavart okozhat a háromnapos időjárás-előrejelzésben.

A Dorian hurrikán Forrás: AFP/Noaa

A kormányügynökség szerint a problémát az jelenti, hogy az időjárás-előrejelzéshez műholdakkal mérik a vízgőz molekuláinak vibrálását a légkörben, ehhez 23,8 GHz körüli frekvenciájú rádiójeleket használnak, ami veszélyesen közel van az mmWave rádiójelek frekvenciájához.

Az időjósok attól félnek, hogy az 5G mmWave rádiójelek

jelentős interferenciát okozhatnak a mérési tartományban,

és ezzel akár az 1980-ban megszokott szintre repíthetik vissza a rövid távú előrejelzések pontosságát.

A félelmek szerint a legrosszabb esetben három nap helyett két napra is csökkenhet emiatt a havazás, a viharok, a hurrikánok, a tornádók, és egyéb szélsőséges időjárási körülmények előrejelzési ideje.

A potenciális problémát már áprilisban egy közös levélben jelezte az USA távközlési hatóságának a NASA és a NOAA, azonban Ajit Pai elnök „eltúlzott, utolsó pillanatbeli felvetéseknek" titulálta az aggodalmakat, és nem volt hajlandó elhalasztani az érintett frekvenciák elárverezését a mobilszolgáltatónak.

A meteorológusok szerint az interferencia által esetlegesen okozott problémák nem tűnnek majd fel azonnal, az mmWave frekvenciát használó hálózatok terjedésével párhuzamosan romolhat a helyzet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!