Okostévé 150 ezer forint alatt? Kipróbáltunk egyet

Sharp, okostévé, Android, tévé
A dizájn egyszerű, az okosrendszer Andriod alapú.
Vágólapra másolva!
A Sharp hosszú éveken át tartó válságának a tajvani Foxconn konszern óriási tőkeinjekciója vetett véget, ami egy pillanat alatt helyrerázta a japán vállalatot. A cég azóta már Magyarországra is visszatért televízióval, és már akkor jelezték, hogy ez csak a kezdet, itt nem fognak megállni. A tervek között más dolgok mellett szóba került, hogy a Sharp Európába elhozza Android TV okostévé rendszerrel ellátott készülékeit, többek között egy kifejezetten olcsó modellt.
Vágólapra másolva!

Ez, azaz konkrétan az 55 inches képátlójú, 150 000 forintba kerülő 55BL2EA hozzánk is bevitorlázott néhány napra, így megnézhettük, hogy mennyire életképes, és az alacsony ár milyen kompromisszumok megkötésére kényszeríti az esetleges felhasználókat.

A külső nem forradalmi

Így 2019 végén nyugodtan kijelenthetjük, hogy vannak kifejezetten meghökkentő, figyelemfelkeltő, különleges külsejű darabok a televíziós piacon, ám a Sharp 55BL2EA nem tartozik ezek közé. Sőt mondhatjuk, hogy totálisan átlagos dizájnnal bír, hiszen a vékony kávák ma már nem bírnak hírértékkel, az oldalt elhelyezett tappancsokat pedig már szintén ezeregy alkalommal láttuk korábban. Az összhatás egyébként nem rossz, a készülék egyáltalán nem csúnya, inkább talán csak kicsit unalmas, de hát ez azért nem óriási tragédia, és ebben az árkategóriában az átlagos megjelenés teljesen általánosnak számít.

Sharp 55BL2EA Forrás: Origo

A falra is akasztható készülék csatlakozókínálatára nem lehet panasz: A ki- és bemenetek bőségének, köszönhetően egyszerűen és gyorsan rá lehet dugni külső audio rendszert, asztali médialejátszót, játékkonzolt. A Bluetooth támogatásnak köszönhetően pedig vezeték nélkül is csatlakoztatni lehet hozzá hangcuccokat.

Képminőség

Előzetesen kicsit tartottunk attól, hogy a viszonylag alacsony ár meglátszik majd a kép minőségén, de a tv szerencsére csalódást okozott. Normális beállítások mellett a tónusok kifejezetten szépek, valósághűek és pontosak, a színtérlefedettség is kellően nagy. A műszeres méréseink szerint a valós kontrasztarány óriási, elérheti akár az 5800:1-t is, ami abszolút elit kategóriás értéknek számít, tehát a kontrasztossága remek. A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen akadozásba, döcögésbe, szellemképesedésbe nem futottunk bele, de ebben a Sharp azért mindig is nagyon erős volt. Az tény, hogy a rossz minőségű, például a szolgáltatók médiaboxából származó tv adásoknál, gyatra bitrátájú online videóknál lehet találkozni némi zajosodással, azonban ez a Zajszűrés funkció bekapcsolásával hatékonyan kiküszöbölhető. A betekintési szög terén közepesen teljesít, hiszen ha oldalról nézi valaki a kijelzőt azt tapasztalhatja, hogy az árnyalatok fakulni kezdenek.

A dizájn egyszerű, az okosrendszer Andriod alapú. Forrás: Origo

A 4K felbontású modell képes a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítésére, ami azt jelenti, hogy az egyes képrészletek fényereje az éppen futó tartalomtól függően változik. Ez pedig a megszokottnál valósághűbbnek tűnő végeredménnyel jár, kár, hogy egyelőre még nincs különösebben sok ilyen speciális film vagy videó. Mivel a maximális fényerő viszonylag alacsony, 350 nit, ezért ez a HDR hatás nem annyira látványos, mint azoknál a rivális készülékeknél, ahol ez az érték magasabb. Ez az, amiben a Sharp 55BL2EA elmarad látványosan drágább rokonaitól, de ezt azért bőven túl lehet élni.
Android

Ilyen a hátulja. Forrás: Origo

Ez az első olyan Magyarországra érkezett Sharp televízió, amelybe a külső partnertől származó Android TV okostévé platform került. A Google közel fél évtizede mutatta be ennek első változatát, azonban a rendszer még mindig nem hibátlan sajnos. Stabilnak, már kellően stabil, fagyni már nem fagy, viszont olykor belassulásokat tapasztalni, és az sem tetszett, hogy a túl nagy ikonok miatt kicsit átláthatatlan a grafikus kezelőfelület. A távirányító korrekt, ergonomikus darab, amely ráadásul egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén okos telefonnal is kiváltható. Ez az app nagyon hasznos lehet az internetes alkalmazások futtatása során, hiszen az érintőképernyőn megjelenő virtuális klaviatúrán sokkal kényelmesebb bepötyögni valamit, mintha a távvezérlőn található nyilakkal kéne szerencsétlenkedni.

Jó vastag. Forrás: Origo

És ha már az alkalmazásoknál tartottunk: Az Android TV rendszer minden más vetélytársnál több internetes app közvetlen elérését teszi lehetővé. Amíg azoknál a választék jellemzően 100-200 applikáció, addig itt közel 5000 darabból válogathat a felhasználó. Ezek között természetesen megtalálhatóak a telefonokon már megismert népszerű szoftverek, és a kínálat nagy részét a tartalomszolgáltató, tehát filmnézős, zenehallgatós, képnézegetős vagy videómegosztó szoftverek teszik ki. Nem hiányzik a YouTube, HBO Go, Amazon Prime, a Netflix vagy a Spotify sem, hogy néhány népszerű példát említsünk. A tapasztaltaink az ilyen appok futtatása problémamentes, de az is tény, hogy a tévébe épített hardver teljesítménye alacsony ahhoz, hogy a játékokkal elboldoguljon. Mert ezek is megtalálhatóak az alkalmazáskínálatban, köztük kifejezetten modern, remek grafikával bíró programok, de a gyenge vas miatt ezekről le kell mondani, és így a tv játékkonzolként nem használható.

Hang, extrák

A két darab 10 wattos hangsugárzóból álló hangrendszer teljesítményétől tüzijátékrakétákat nem lőttünk az égbe örömünkben.

Az tény, hogy hibák nincsenek, viszont az is igaz, hogy a megszólalás a mélyek totális hiánya miatt borzasztó vékonyka és steril.

A tévéből nem hiányzik az előre telepített médialejátszó, amelynek köszönhetően elegendő egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt dugni a tv hátuljába, és máris nézhetjük az azon található képeket, videókat és filmeket, valamint hallgathatjuk a zeneszámokat. A készülék támogatja a Miracast és a Chromecast technológia használatát is, ami azt jelenti, hogy a kompatibilis eszközök, például egy mobiltelefon képe vezeték nélküli úton tükrözhető a nagy képernyőn. Ezek nagyon hasznos kis extra szolgáltatások, és szerencsére jól is működnek, hiszen a kapcsolat stabil, a kép minősége jó, a késleltetés pedig csak minimális.

Értékelő

Nagyjából egy héten keresztül nyúztuk a készüléket, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a Sharp 55BL2EA a kedvező árú modellek hatalmas csoportjának egyik erős embere! A hang minősége közepes, az Android TV rendszernek továbbra sem lettünk óriási hívei, a dizájn átlagos, viszont az is tény, hogy a képminősége terén elsőrangú teljesítményt nyújt, és extrák, különleges szolgáltatások ide vagy oda, egy televízió esetében még mindig ez a legfontosabb szempont. Aki nem akar vagy tud vagyonokat költeni egy tévére, annak bátran tudjuk ajánlani!
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!