Az árához képest meglepően erős az új Huawei telefon

Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei Nova 5T, a dizájn kifejezetten jól sikerült.
Vágólapra másolva!
Kereskedelmi háború okozta nehézségek ide vagy oda, a Huawei továbbra is a telefonos piac egyik erős emberének számít, amelyre oda kell figyelni! A konszern Magyarországon is iszonyatosan népszerű, úgyhogy mikor lehetőségünk nyílt rá, hogy kipróbáljuk a közelmúltban Magyarországon is piacra dobott új készüléküket, a Nova 5T-t, azonnal lecsaptunk rá!
Vágólapra másolva!

Már csak azért is, mert az előzetes termékinformációk azt sugallták, hogy az árához képest bitang teljesítményt produkál, erre pedig nagyon kíváncsiak voltunk!

Vele van az erő

Nos, a teljesítményre tényleg nem lehet panasz, hiszen a gyakorlati próba azt mutatta, hogy a nyolcmagos, saját fejlesztésű HiSilicion Kirin 980 processzor a 6 GB RAM-mal és a Mali-G76 MP10 grafikus chippel kiegészítve komoly erő leadására képes. Az ennek mérésére szolgáló szintetikus tesztprogramon 372 000 pontot ért el, ami egy évvel ezelőtt még bőven világbajnok értéknek számított volna, de még ma is abszolút az első vonalat jelenti. Ez pedig azt jelenti, hogy a készülék minimális kompromisszumok megkötésével gyakorlatilag mindenre alkalmas.

Huawei Nova 5T, a dizájn kifejezetten jól sikerült. Forrás: Origo


A legmodernebb játékok, például a világ jelenlegi legnépszerűbb alkalmazása, a Call of Duty gyönyörűen fut rajta majdnem a legjobb beállítások mellett, és ugyanez mondható el a szintén sokak által körülrajongott, nagy számítási kapacitást igénylő Fortnite-ról is. Emellett gond nélkül működik a képfeldolgozás, a fotószerkesztés, nincs gond a videók, filmek futtatásával sem, a böngészés, levelezés pedig villámgyors.

OLED helyett IPS LED LCD kijelzőt kapott. Forrás: Origo

Mindez pedig különösen annak a fényében figyelemre méltó, hogy a masina kártyafüggetlen konstrukcióval ma akár 125 000 forintért is hazavihető, tehát az ára messze van a mai prémium kategóriás modellektől. 128 GB-os adattárolásra szolgáló tárhellyel szerelték fel, szóval a kapacitásra sem lehet panasz. Ennyi hellyel sokáig, akár évekig bőkezűen, gond nélkül lehet gazdálkodni!

Közepes képminőség

De csodák nincsenek, hiszen az olcsóságot meg kell fizetni, mégpedig a kép minőségével. Az egyre népszerűbb OLED kijelzőtechnológia helyett itt ugyanis a döntéshozók a hagyományosabb IPS LED LCD mellett tették le a voksukat. Ennél pedig le kell mondani a tökéletes feketéről, a végtelen kontrasztról, és a tónusok is kicsit fátyolosnak tűnnek, legalábbis egy OLED telefon mellett.

Napfényben is látható marad a kép. Forrás: Origo

A betekintési szög is rosszabb, mint amit a rivális eljárásnál megszokhattunk, a mozgásmegjelenítés viszont hibátlan, a 463 nites maximális fényerő is kellően magas, így akár napfényben is használható a készülék gond nélkül. A kijelző egyébként meglehetősen nagy, 6,26 hüvelykes, a felbontása pedig kellően nagy, 1080 x 2340 képpont. A részletesség ennek köszönhetően megfelelő, még a finom átmenetek és legvékonyabb görbe vonalak is tökéletesen simák, pixelesedést nem tapasztalni.

Remek dizájn

A dizájnra viszont egy rossz szót sem tudunk szólni! A határozottan gömbölyded fém készülékház tökéletesen harmonizál az ultravékony, mindössze pár milliméteres kávákkal övezett képernyőhöz. A felső sarokba vágott kameralyuk kifejezetten innovatívvá teszi a termék megjelenését.

A gömbölyített fém készülékház jól néz ki! Forrás: Origo

A színváltós hátlap magára rántja a tekintetet, jól is néz ki, viszont tény, hogy az ujjlenyomatok és a szennyeződések csúnyán meglátszódnak rajta. USB-C típusú csatlakozó található rajta, azonban a fejhallgató kimenetet lespórolták róla, ami továbbra is értelmetlen divatnak tűnik.

Fotós és videós képességek

A mai trendeknek megfelelően a Huawei Nova 5T telefonba is egy komplex kamerarendszer került, amely sokoldalú használatot tesz lehetővé.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

Ennek köszönhetően készíthetőek vele akár ultraszéles látszószögű, portré (bokeh hatású) vagy nagyon közeli, szupermakró fotók is A képek minősége természetes, vagy közepesen erős mesterséges fénynél kifejezetten jó. A színek pontosak, a képi világ tűéles. Viszont az is tény, hogy sötétben olykor már akadnak problémái, hiszen ilyenkor elő-előfordul bemozdulás, zajosodás. A videós képességei átlagosnak mondhatóak, hiszen a 4K felbontás ma már ebben a kategóriában alap, a gyors mozgásokhoz pedig a 30 képkockás rögzítési sebesség kevés lehet. Ha valaki megelégszik a Full HD-val, akkor viszont már ezzel sincs gond, hiszen ilyenkor elérhető a 60 képkocka/másodperc érték.

Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt
Huawei, Nova 5T, teszt

A modell rendelkezik beépített stabilizátorral, amely valamelyest képes kiküszöbölni a kéz remegéséből eredő anomáliákat, de csodát várni tőle felesleges, ez senkinek a karjából nem varázsol stabil állványt vagy gimbalt. Nem cserélhető 3750 mAh kapacitású akkumulátorral látták el, amely használattól függően nagyjából 7-10 órányi működésre elegendő energia eltárolására képes, ami korrekt, de nem extrémen kiemelkedő teljesítmény.

Megéri?

A Huawei Nova 5T telefon nem tökéletes, hiszen aki tökéletes képminőségre, karcos színekre, tökéletes feketére és végtelen kontrasztra vágyik, az jobb, ha másfelé keresgél. Viszont az is tény, hogy a teljesítménye hatalmas, az akksija korrekt, a dizájnja és a kamerás tulajdonságai is figyelemre méltóak, mindehhez pedig az ára meglepően alacsony.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!