Nem mindig örökre szól az öröklicenc

mobilozás zebrán
Woman using cell phone while crossing in a crosswalk. Paris, France GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Botrány kerekedett a Cerberus biztonsági app háza táján.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten gyakran lehet találkozni a havi vagy éves előfizetési díjért használható szoftverek esetében az örökös licencet adó promóciókkal, például egyes VPN-szolgáltatásoknál rendszeresek az efféle akciók. Ilyenkor sokakban felmerül, hogy a fejlesztőcég vajon mennyire gondolja komolyan az ajánlatot, hiszen az elkért összeg nyilvánvalóan csak egy bizonyos ideig fogja fedezni az ajánlattal élőkkel kapcsolatos kiadásokat. Mégis mennyire fenntartható üzleti fogás az örökös licencek adogatása?

Forrás: AFP/Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Egyes esetekben sajnos egyáltalán nem, erre jó példa a Cerberus mobilos biztonsági alkalmazás. Alapvetően egy olcsó szoftverről van szó, ám sok-sok évvel ezelőtt promóciós célból gyakran adogatott „örökös" licenceket belőle fillérekért az LSDroid nevű fejlesztője.

Most kiderült, hogy itt a móka vége, és elkezdte kiértesíteni a kérdéses licencekkel rendelkezőket, hogy záros időn belül kénytelenek lesznek kinyitni a pénztárcáikat, ha továbbra is használni szeretnék a Cerberust. Először csak a nyolc évnél régebben, de a beszámolók szerint most már a nyolc évnél korábban adott öröklicenceket is elérte a söprögetés.

Az alkalmazás árát figyelembe véve (évenként egy eszközre 5 euró, három eszközre 14 euró, öt eszközre 22,5 euró, tíz eszközre 43 euró) nehéz őszintén felháborodni az LSDroid eljárásán, hiszen a pórul járt előfizetők többszörösen megkapták a kifizetett pénzükért járó szolgáltatást.

Ez persze nem változtat a tényen, hogy megtévesztő reklámozás történt, még ha a kisbetűs részben a cég fenn is tartotta magának a jogot a licencek önkényes visszavonására.

Az LSDroid szerint pénzre van szüksége a túléléshez, és reméli, hogy az érintett felhasználók szimpatizálnak a helyzetével: hajlandóak fizetni a Cerberusért, amennyiben hasznosnak tartják. Természetesen jó néhányan nem kíváncsiak az LSDroid magyarázkodására, és visszatetsző lépés a fejlesztő részéről, hogy törölgeti a terméktámogatási fórumában hagyott panaszaikat.

A cég korábbi kommunikációja alapján úgy tűnik, hogy eredetileg komolyan gondolta az örökös licenceket, és a visszavonásuk csak egy kétségbeesett lépés a szolgáltatás közeljövőbeli lekapcsolásának elkerülése érdekében. A panaszosoknak érdemes figyelembe venniük, hogy amennyiben igaz a cég anyagi helyzetével kapcsolatos tájékoztatás, akkor fizető felhasználók nélkül rövid időn belül véget érhet a Cerberus pályafutása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!