Öt évet kapott a Google és a Facebook kifosztója

könyvelés
19787625 - business financial chart analysis with calculator, pen & hand on paper work
Vágólapra másolva!
120 millió dollárt csalt ki hamis számlákkal a cégekből.
Vágólapra másolva!

A mamutcégek könyvelését jóval egyszerűbb átejteni, mint azt sokan gondolnák, a litván Evaldas Rimasauskas 2013 és 2015 között konkrétan sportot űzött a Facebook és a Google meglopásából. A férfi nem bonyolította túl a dolgot, egyszerűen csak megszemélyesítette e-mailben a vállalatoknak szerveres megoldásokat beszállító Quanta Computert, hamis számlákat állított ki a nevében.

Forrás: 123RF

A férfi ilyen módon összesen 120 millió dollárt csalt ki a két internetes vállalkozásból, jelenlegi árfolyamon közel 36 milliárd forintról van szó. A határokat nem ismerő kapzsisága persze lebuktatta, előbb-utóbb azért még a Google- és Facebook-méretű cégeknél is feltűnik,

mikor tízmillió dollárok tűnnek el rejtélyes módon.

A férfit ellen 2016 végén emeltek vádat az Egyesült Államokban csalásért, a litván rendőrség pedig 2017 márciusában gyűjtötte be és adta ki az USA-nak. Az első meghallgatása a kérdéses év augusztusában történt, a bűncselekményt idén márciusban ismerte el, a bíró pedig most végre döntést hozott az ügyében.

Nem volt vajszívű: Rimasauskas öt évnyi letöltendő börtönbüntetést kapott a gigantikus csalásért, továbbá ki kell fizetnie 26,4 millió dollár kártérítést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!