Az 5G már itt van, de vajon mire jó?

5G mobilhálózat
Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Vágólapra másolva!
Az 5G szócska már egy jó ideje egyfajta Szent Grálként bukkan fel a techsajtóban és a közösségi oldalakon. Kapott már hideget, meleget, de nagyon kevesen tudják, valójában mire is jó.
Vágólapra másolva!

Az egyik ilyen ember Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke, akivel beszélgettünk kicsit a témáról. Ennek eredményeképpen született meg ez az írás, amelyben nem csak a technológiáról, de kivételesen a múlt hétvégén kapott GVH-bírságról is megosztotta gondolatait a Vodafone vezetője.

Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke Forrás: Racz_Tomi/Racz_Tomi

Miért jó?

Azt, hogy az 5G miért jó, szinte egy mondatban el lehet mondani. Gyorsabb, szinte zéró késleltetéssel működik, és jóval nagyobb kapacitásra képes, mint amit egy 4G hálózaton internetező felhasználó valaha is tapasztalt. Az első magyarországi kereskedelmi 5G hálózat (amelyet a Vodafone Magyarország szolgáltat) elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot, a késleltetése pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet. Ez a sebesség azt jelenti, hogy egy HD felbontású filmet akár 8-10 másodperc alatt tölthetünk le a segítségével. Persze erre a sebességre ritkán van szüksége a magánfelhasználónak, így megérdemel egy kis utánajárást, kinek is van erre szüksége valójában.

Előnyök

A legfontosabb előnyök nem is feltétlenül a le/feltöltési sebesség, hanem a késleltetés terén jelentkeznek. A 10 milliszekundumos késleltetés ugyanis lehetővé teszi a nagy pontosságot és azonnali reakciókat igénylő műveletek távvezérlését is, így nem csak a gyártó cégek használhatják majd a hálózatot mondjuk távvezérelhető robotok irányítására, de a gyógyászatban, vagy a katasztrófaelhárításban is új dimenziók nyílhatnak meg. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora előnyt jelenthet egy élet megmentéséért folytatott harcban, ha az életmentő diagnosztikát már a mentőkocsiban elkezdheti egy szakorvos akkor is, ha éppen nincs is jelen az autóban. Ez akadozó, késő kapcsolattal teljesen elképzelhetetlen lenne. De az önvezető autók rendszere sem működhetne tökéletes kapcsolat nélkül, hiszen egy-egy járműnek rengeteg jelre kell figyelnie és reagálnia a pillanat tört része alatt és így olyan mennyiségű feldolgozandó és továbbítandó adat termelődik, amihez képest egy HD film mérete a nevetségesség határát súrolja.
És hogy ezt egy egyedi felhasználó hogyan érzékelheti? Amikor ezt a kérdést tettük fel Budai J. Gergőnek, azt a választ kaptuk, hogy

Attól eltekintve, hogy abban a bizonyos, már említett mentőben az életmentő diagnosztikát nagy valószínűség szerint egy "átlagfelhasználón" fogják végrehajtani, ő mégis inkább azon fogja tudni lemérni a dolog hasznosságát, hogy egy működő 5G hálózatot nagyon nehéz a mindennapi használat során túlterhelni. Ezért aztán mindegy lesz majd, hogy egy százezres tömeg közepén próbál meg hazatelefonálni valamelyik fesztiválról, vagy egy teletömött pályaudvaron próbálja telefonon megkeresni az elé érkezett rokonait, egyik esetben sem kell majd szaggatott hangon, meg-megszakadó hívások alatt elmagyaráznia, merre is van.

A Vodafone 5G hálózatának bemutató kamionja. Forrás: Origo

Ehhez pedig hozzájárulnak még az előre nem látható fejlesztések.

A 2G-korszakban pedig igazán el sem tudtuk képzelni, micsoda app alapú technológiai forradalom érkezik majd meg a 4. generációs mobilinternetnek köszönhetően.

Hogy áll az 5G Magyarországon?

A Vodafone Magyarország alelnöke a kérdésünkre elmondta, hogy a Vodafone elsőként indított kereskedelmi célú 5G szolgáltatást Magyarországon, ami idén októbertől működik, de a vállalat nagyon korán elkezdte a felkészülést a hálózat kiépítésére. Már korábban megvásároltak erre a célra 5G-képes frekvenciát a 3,5 GHz-es tartományban, amelyeknek köszönhetően a versenytársaknál hamarabb elindulhatott a hálózat. Így jelenleg Budapest belső kerületeiben és a Rákóczi hídtól az Árpád hídig a dunaparti részeken már tökéletesen használható az új generációs mobilinternet

Nem értenek egyet a milliárdos GVH-bírsággal

Rákérdeztünk a nemrégiben a Vodafone Magyarországra kiszabott milliárdos nagyságrendű GVH bírságot is, amire a cég alelnöke a következőket mondta: „Ez egy régi, 2015/16-os ügy, a múltból. Akkoriban nem a jelenlegi menedzsment volt a vállalatnál, de tudomásom szerint nem állított a Vodafone valótlant, csak a GVH a bizonyítás módját nem akarja elfogadni. Szakmailag megalapozatlannak tartjuk a GVH döntését több okból is, a bírság mértékét pedig abszurdnak, különösen, hogy a bírság jelen formájában nem az állítás révén az esetlegesen érintett ügyfelek – már ha tényleg van ilyen- sérelmeit kompenzálja. Ezért mindenképpen bírósághoz fordulunk, és kérjük a GVH határozatának bírói felülvizsgálatát."

Egy héttel ezelőtt jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal, hogy vizsgálatuk szerint a Vodafone megalapozatlanul állította piacelsőségét „Európa legnagyobb 4G partnerhálózata" és „Európa legnagyobb 4G hálózata" szlogenjeivel 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között. A vállalkozásnak emiatt 1 milliárd 176 millió forintos bírságot kell fizetnie.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!