Segít az elektromosan autózóknak a Google Térkép

107947647 Horizontal Trump
A charging plug for the Tesla Roadster electric sports car on display during the first press preview day at the 2011 North American International Auto Show January 10, 2011 in Detroit, Michigan. AFP PHOTO/Stan HONDA / AFP PHOTO / STAN HONDA
Vágólapra másolva!
Csatlakozótípus alapján is lehet majd szűrni a töltőhelyeket.
Vágólapra másolva!

A Google Térkép már jelenleg is hasznos az elektromos autók tulajdonosainak, a benzinkutakhoz hasonlóan képes mutatni a töltőhelyeket, és pár koppintással elindítható a feléjük történő navigációi is. Persze hazánkban még van hova fejlődnie, rengeteg töltőállomásról nem tud a szolgáltatás, így ráfázhat, aki nem tájékozódik alternatív forrásokból az elérhető lehetőségekről.

Forrás: AFP/Stan Honda

A médiabeszámolók szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban új funkciónak örülhetnek a villanyautósok: a töltőállomás puszta keresése mellett már képesek szűrőt beállítani

az ideális töltőcsatlakozóra.

Az elektromos járművek iránt nem különösebben érdeklődők talán nem tudják, de az autógyártók egyelőre nem voltak képesek kiegyezni egyetlen szabványos csatlakozó használatában, helyette vagy egyedi megoldásokat találtak ki, vagy klikkekbe tömörülve beálltak egy-egy megoldás mögé.

A kábelügyi cicaharc vesztesei természetesen a fogyasztók: a megfelelő töltő használatának jelentősége van, az ideális csatlakozó (és persze a mögötte lévő hardver) használata garantálja a lehető leggyorsabb akkutöltést.

A Térkép által ismert csatlakozótípusok:

  • CHAdeMO
  • CCS (Combo 1)
  • CCS (Combo 2)
  • J1772
  • Tesla
  • Type 2

Nem világos, hogy Magyarországon mikor válhat elérhetővé a szűrési lehetőség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!