Kipróbáltuk, és össze is hajtottuk a világ legmenőbb telefonját

Samsung Galaxy Fold, teszt
Nagyon kényelmes munkafelület.
Vágólapra másolva!
Az okostelefon-univerzum trendteremtő márkája már rég nem az amerikai Cupertinóban székel (ahol az Apple bázisa van). A Samsung ugyanis már jó ideje sokkal izgalmasabb telefonokat dob piacra, mint a versenytársai, és nemrégiben megkoronázta ezt a folyamatot, amikor bemutatta összehajtható okostelefonját, a Galaxy Foldot, amitől a komplett okostelefon-piac felbolydult. Az Origo Techbázis kipróbálhatta.
Vágólapra másolva!

A prémium élmény már a kicsomagolással megkezdődik, mert a dobozban a telefon és a töltő mellett egy gyári kevlár tokot és egy Galaxy Buds wireless, zajszűrős fülhallgatópárt is találunk.

Ajándék vezetékmentes füles a dobozban Forrás: Origo

Nézzük először a száraz adatokat

A Galaxy Fold indulóára erősen aláhúzza a készülék innovatív jellegét, ugyanis 695 000 forint, amivel persze soha nem lesz tömegtelefon, viszont megkapja érte az ember a piac legmenőbb telefonját a piac egyik legerősebb hardverével.

A 12 giga RAM és 512 gigás háttértár a laptopok között is a felsőbb kategóriás modellek ismertetőjele, a Qualcomm Snapdragon 855 processzor pedig tovább emeli a szintet.

Ahogy a 4380 mAh-s akkumulátor is, ami csak kivételesen intenzív használat mellett merül le egy napnál rövidebb idő alatt.

Nagyon kényelmes munkafelület Forrás: Origo

Ezek az adatok minden hozzáértő számára világosan jelzik, hogy a használattal nem lesz probléma. Legalábbis sebesség tekintetben biztosan nem.

Felhasználói élmény: Kiváló!

A kinyitható kijelző a kezelőfelületet tökéletessé varázsolja. A nyitott állapotban 7,3 hüvelykes, 1536x2152-es felbontású AMOLED kijelzőn ugyanis tényleg élmény a munka. Ez az a méret, ami út közben két kézzel tartva könnyedén használható – egy 10"-os táblagépnél például sokkal kényelmesebb -, de még mindig elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen látható (és kattintható) legyen rajta minden.

És több ablaknak is elég nagy Forrás: Origo

Egyedül talán a billentyűzeten kellett volna még egy kicsit dolgozni, mert az, ha a telefont állítva használjuk, csodásan elkülönül a két kijelzőn, de sajnos fektetve is így marad, és nem ugrik át csak az egyik (az alsó) oldalra, hanem továbbra is két szigetet képez, és a teljes kijelző több mint felét elfoglalja.

Összecsukva azt a méretet kapjuk, ami egy régi Nokia Communicator tulajdonosnak nosztalgiakönnyeket csal a szemébe.

Telefonálásra pedig ebben az állapotában tökéletes, hiszen a hosszabb, vaskosabb készülékház sokkal kényelmesebben és stabilabban illeszkedik a tenyerünkbe, mint egy mai szuperlapos telefon. Így egyébként a nem épp pehelykönnyű, (263g) telefon is inkább masszív, mint nehéz hatást kelt.

Összecsukva masszív fogás esik rajta Forrás: Origo

Ilyenkor a külső, 4,6"-os kijelzőt használhatjuk.

Kamera

Ezen a szinten természetesen a kamerát sem hanyagolhatták el a tervezők, ami viszont érdekes, hogy a kinyitható konstrukciónak köszönhetően

nem két, hanem három felületen kellett őket elhelyezni.

A telefont becsukva az előlapi kijelző felett így találunk egy 10 megapixeles szelfikamerát f/2.2-es optika mögött. Ha azonban komolyabban gondoljuk a saját magunkról készült fotókat, akkor a telefont kinyitva a kijelző jobb felső sarkában egy ugyanilyen kamera mellett egy 8 megapixeles, nagylátószögű darab is a rendelkezésre áll (f/1.9).

A kevlár tokkal még menőbb és kevéssé sérülékeny Forrás: Origo

A készülék hátoldalán pedig már három kamera van, egy 12 megapixeles (f/1.5-2.4) széles látószögű, egy 12 megapixeles (f/2.4) telefotó és egy 16 megapixeles (f/2.2) ultraszéles látószögű. Ez a csoport pedig a piacon fellelhető kamerás mobilok élvonalába röppenti a Foldot, szinte minden versenytárs elé.

Összegzés

A Samsung Galaxy Fold nemcsak egy egyszerű csúcstelefon, hanem

egy technológiai mérföldkő is egyben.

Az, hogy az okostelefon-ipar ebbe az összehajtható irányba megy-e tovább a Fold hatására, az nem biztos, de ettől függetlenül egy kicsit legalább felbolydult az évek óta szinte unalmasnak tetsző piac, és megjelentek a konkurensek összehajtható koncepciói, amik majd vagy piacra kerülnek, vagy nem. De azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy

a Samsung trendet teremtett ezzel a készülékkel, ami legalább olyan jó lett, mint amilyen újszerű,

és egyedül az ára akadályozhatja meg a komolyabb elterjedését. Bár ugye ezt nem is tömegtelefonnak szánta a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!