Ezek 2019 legjobb kamerás okostelefonjai

A Xiaomi csúcstelefonja váratlanul az élre tört fotózásban.
Vágólapra másolva!
A Dxomark mára a legnagyobb és legfontosabb szaklappá vált, ha kamerák teszteléséről van szó. Az oldal szakértői tudományos igényességgel mérik fel az okostelefonok fényképezési tudását, és azokat pontszerűen összegzik, az utóbbi évek tapasztalatai pedig egyértelműen azt mutatják, hogy mindig van hova fejlődni, így idén is új rekordok születtek.
Vágólapra másolva!

Az oldal összesen 31 telefont tesztelt le idén, melyek között ott volt mindenki a csúcskategóriából, de az alacsonyabb árcédulájú készülékek sem maradtak ki. Természetesen a toplista élére a csúcskategóriás telefonok kerültek, és úgy látszik, hogy Kína egyre inkább dominál, ha fényképezésről van szó, és egy olyan gyáró csúcstelefonja került az élre, amire talán kevesen számítottak volna.

Mindez nemcsak a telefonokba épített fényképezők előrelépésének köszönhető, hanem a képfeldolgozásért felelős szoftverek is rengeteget javultak, és legalább felerészben ma már a beépített programtól függ, hogy milyen végeredményt kapunk.

Fontos megemlíteni, hogy jelen cikkükben csak a hátlapi kamerákkal foglalkozunk, a szelfikamerákról egy külön cikkben beszélünk.

A Xiaomi csúcstelefonja váratlanul az élre tört fotózásban Forrás: Xiaomi

A legjobb mindenes

A hátlapra helyezett kamerákkal készített fotók minőségét tekintve a következő top 5-ös listát állapította meg 2019-re a Dxomark:

  1. Huawei Mate 30 Pro - 121 pont
  2. Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition - 121 pont
  3. Apple iPhone 11 Pro Max - 117 pont
  4. Samsung Galaxy Note 10+ 5G - 117 pont
  5. Samsung Galaxy S10 5G - 116 pont

Ebben a kategóriában a Huawei Mate 30 Pro és a Xiaomi CC9 Pro Premium Edition gyakorlatilag fej-fej mellett teljesít, ha rá vagyunk függve a mobillal fotózásra, akkor ezzel a két készülékkel garantáltan a legjobb minőséget kapjuk, ami ma elérhető. A Huawei telefonja egy 40 megapixeles, négy pixelt összeolvasztó főkamerát kapott, amihez társul egy 3x-os optikai zoomra képes telefotó kamera, valamint egy ultraszéles látószögű lencse.

A Xiaomi készüléke egy egészen elmebeteg, 108 megapixeles főkamerát kapott, amiből a fotózás során szintén négy pixelt olvaszt össze a legjobb minőség kedvéért, így alapesetben 27 megapixeles képeket készít. Emellé társul egy 20 megapixeles ultraszéles látószögű kamera, és rögtön két zoomolásra való lencse is, de hogy ez ne legyen elég, meg egy külön makró kamerát is kapott a közeli felvételekhez,

így összesen öt egységgel számolhatunk a telefon hátoldalán.

A tesztek szerint a Mate 30 Pro egy hajszállal jobban teljesít hagyományos fotózáskor, azonban a Xiaomi átveszi a vezetést, ha zoomolásról van szó, és az ultraszéles látószögű felvételeknél is egy picit jobb végeredményt ad. Jelenleg mindkét telefonnal az a probléma, hogy nálunk nem forgalmazzák, és a Huawei Mate 30 Pro-t várhatóan nem is fogják, hiszen a jelenlegi állás szerint nem érhetőek el rá a Google szolgáltatásai.

Fontos megemlíteni, hogy az iPhone 11 Pro Max alig marad el ezektől, aki tehát az Apple készülékeit kedveli, továbbra se váltson Androidra csak a kamera miatt.

Az iPhone kiváló fotókat készít, és videózásban pedig az abszolút csúcsot képviseli, de erre mindjárt visszatérünk.

Videózásban az Apple mindig is verhetetlen volt Forrás: Apple

A legjobb videós

Ha csak a videós képességeket vesszük alapul, akkor a Dxomark szakemberei szerint így néz ki jelenleg a toplista:

  1. Apple iPhone 11 Pro Max - 102 pont
  2. Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition - 102 pont
  3. Google Pixel 4 - 101 pont
  4. Samsung Galaxy Note 10+ 5G - 101 pont
  5. Samsung Galaxy S10 5G - 100 pont

Ahogy látható, a végeredmény itt is szoros, de az új iPhone egyszerűen olyan minőségű és részletességű HDR-es felvételeket tud készíteni, amire más nem képes. Fontos kiemelni, hogy 4K-s felvételekre állítva az iPhone 11 Pro Max elképesztő teljesítményre képes megfelelő fényviszonyok mellett, és az autófókusz is szuperül működik, az átmenetek simák, a képstabilizálás pedig többnyire kiváló.

Mindezek alapján nem csoda, hogy (ahogy eddig is) a legtöbb videózással foglalkozó újságíró, blogger, influenszer számára az iPhone a legjobb a választás,

erre az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett, és az előnyét láthatóan nem akarja feladni.

A Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition nem sokkal marad el, de a HDR-es rögzítés, és annak minősége, valamint az iPhone-hoz elérhető szoftveres ökoszisztéma végső soron az Apple felé billenti a mérleget.

A Huawei P30 Pro már egy ideje a piacon van, elérhető, és minden tekintetben szuper Forrás: Huawei

A legjobb zoomolós

Ez az a kategória, ahol a hagyományos kompakt fényképezőgépek még mindig jobban teljesítenek az okostelefonoknál, de a telefotólencsék annyit fejlődtek az elmúlt években, hogy már szinte fej-fej mellett haladnak. A Dxomark toplistája így néz ki a kategóriában:

  1. Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition - 109 pont
  2. Huawei P30 Pro - 95 pont
  3. Huawei Mate 30 Pro - 91 pont
  4. Google Pixel 4 - 81 pont
  5. Honor 20 Pro - 79 pont

A helyzet az, hogy ebben a kategóriában a Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition egy egészen más szintet képvisel. Két zoomolós, különböző gyújtótávolságú telefotó-kamerával rendelkezik, és mellé egy olyan szoftvert készített a Xiaomi, ami olyan ügyesen hangolja össze ezt az egész rendszert, hogy bárhogy is nagyítunk, a végeredmény elképesztő.

Fejlődni persze még mindig van hova, de ha a zoomolás a legfontosabb, ennél jobb okostelefon jelenleg nincs.

A második helyezett Huawei P30 Pro azonban már legalább fél éve a piacon van, könnyen hozzáférhető, és ugyan nem tudja felvenni a versenyt a Xiaomi telefonjával, a trükkös optikájának és okos szoftverének köszönhetően kiváló zoomolós képeket lehet vele készíteni.

A Huawei Mate 30 Pro az egyik legjobb kamerás okostelefon... kár, hogy nálunk nem lehet kapni Forrás: Huawei

A legjobb ultraszéles látószögű

Ma már egyre fontosabbá válik ez a kategória is, hiszen ha egy nagy épület belterét, egy szép tájat, vagy egyszerűen csak egy csoportot akarunk fotózni, akkor is jól jöhet, hogy a csúcstelefonok szinte mindegyikén akad már ultraszéles látószögű kamera. Ebben a kategóriában így alakult a toplista:

  1. Samsung Galaxy Note 10+ 5G - 42 pont
  2. Apple iPhone 11 Pro Max - 40 pont
  3. Samsung Galaxy S10 5G - 40 pont
  4. Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition - 39 pont
  5. Samsung Galaxy S10+ - 38 pont

A tesztek szerint a Samsung csúcstelefonja nyújtja a legszélesebb látószöget, és kiváló fotókat készít fényes kültéri helyszíneken, és benti megvilágítás mellett is. A fotó sarkainál lehetnek torzulások, és előfordulhat néhány kevésbé észrevehető képhiba, de általánosan véve nagyon jó képminőséget garantál a készülék.

Ehhez képest az iPhone 11 Pro Max majdnem hasonlóan teljesít, csak szűkebb látószöggel, és több zajjal a fotókon, legyen szó bármilyen fényviszonyról.

Viszont a finom részletek a tesztek alapján jobban kivehetők az Apple telefonján.

A Samsung Galaxy Note 10+ és S10+ telefonokkal gyakorlatilag nem lehet mellé lőni Forrás: Samsung

A legjobb éjszakai fotós

Jellemzően az okostelefonok leggyengébb pontja az éjszakai fényképezés, azonban az utóbbi egy-két évben hatalmas előrelépéseket sikerült elérni. Ez köszönhető az új szenzoroknak és a szoftveres trükközésnek, de éjszakai módba kapcsolva ma már egészen kiváló fotók készülhetnek telefonokkal is. Az ezzel kapcsolatos toplista így néz ki:

  1. Huawei Mate 30 Pro - 61 pont
  2. Huawei P30 Pro - 59 pont
  3. Samsung Galaxy Note 10+ 5G - 59 pont
  4. Samsung Galaxy S10 5G - 59 pont
  5. Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition - 56 pont

Nagyon úgy tűnik, hogy a Huawei készülékei még nagyon kevés fény mellett is megfelelően tartják a színeket, és az éjszakai városképek fotózásában pedig verhetetlenek jelenleg. A Mate 30 Pro amiatt emelkedett ki a mezőnyből, hogy ha nem használjuk az éjszakai módot, akkor a lehető legvégsőkig elkerüli, hogy aktiválja a vakut, legalábbis egészen addig, amíg tud elég részletet találni a képen. Ha pedig az éjszakai módot aktiváljuk, akkor jelenleg nincs párja, de ez persze leginkább csak tájak, városkép, vagy egyéb, leginkább mozgás nélküli téma fotózására alkalmas.