Huszonöt éves a PlayStation

playstation konzol 94
Vágólapra másolva!
Guinness-rekorddal ünnepelte az évfordulót a Sony.
Vágólapra másolva!

Egyes gamerek most öregnek fogják érezni magukat, de december harmadikán betöltötte a huszonötödik életévét az első PlayStation. A konzol 1994 végén csak Japánban került piacra, Európában és Észak-Amerikában 1995 szeptemberében, Ausztráliában pedig a kérdéses év novemberében kezdődött meg a forgalmazása.

Sony PlayStation Forrás: Wikipedia / Evan-Amos

Mint mostanra valószínűleg sokan hallották a történetet, a PlayStation eredetileg az SNES (Super Nintendo Entertainment System) konzol CD-ROM kiegészítője lett volna, azonban a Nintendo elnökének anyagi okból nem tetszett a Sony-val kötött szerződés, és a partnerét a legutolsó pillanatban hátba döfve úgy döntött, hogy inkább a CD-n kiadott játékokból jogdíjakat nem kérő Philips-szel készítteti el a kiegészítőt.

A perifériából végül nem lett semmi, de a Sony elkészítette a teljesen saját PlayStation konzolját, és eltiporta vele a konzolpiacon épp rossz döntések sorozatát hozó Nintendót.

Méghozzá nem is akármennyire, a huszonötödik születésnapja alkalmából a PlayStation bekerült a Guinness-rekordok könyvébe a legnagyobb darabszámban értékesített konzolcsaládként: november hetedikéig összesen 450 millió darab PS1, PS2, PS3, és PS4 fogyott világszerte.

Az első konzolból olyan 102,4 milliót, a másodikból 155 milliót, a harmadikból 87,4 milliót, a PlayStation 4-ből pedig már bő 105 milliót szállított le a Sony.

Az első PlayStation specifikációi megmosolyogtatóak: durván 34 MHz-es processzor, 2 MB memória, továbbá 1 MB videomemória dolgozott benne. Háttértára nem volt, a játékállásokat memóriakártyákra lehetett menteni. A játékai minimum 256×224, maximum 640×480 pixeles felbontásban futottak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!