Félrenézhetett Indiana állam egy Amazon-dolgozó halálakor

Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria, Jeff Bezos
1, Jeff Bezos (Amazon) – 4,4 millió dollár, átszámítva 1,24 milliárd forint
Vágólapra másolva!
Gesztus lehetett, hogy növelje az esélyeit a cég második főhadiszállásának elnyerésére.
Vágólapra másolva!

Hosszú cikkel állt elő az oknyomozást folytató Center for Investigative Reporting, amelyben személyes történeteken keresztül bemutatja, hogy az Amazon milyen akár törvényeket és előírásokat semmibe vevő, az egészségüket súlyosan károsító módon bánik a biorobotokként kezelt munkavállalóival. Sejthetően szó esik benne a raktári dolgozókkal és futárokkal szemben támasztott követelményekről, amelyek ugyan szinte teljesíthetetlenek, ám a vállalat rövid távon kirúgja azokat, akik nem képesek megfelelni a kvótáknak.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, 110 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere Forrás: Picture-Alliance/AFP/Regina Wagner/Geisler-Fotopress

A Will Evans által jegyzett beszámoló sokkoló része, miszerint 2017 szeptemberében a vállalat Indiana államban lévő egyik telephelyén meghalt egy karbantartó munkás: ráesett egy targonca villája és a rajta lévő platform,

összezúzta az 544 kilónyi súly.

Phillip Lee Terry holttestét két órával később fedezte fel az egyik munkatársa.

A balesetet követő napon megjelent a foglalkoztatási hivatal munkavédelmi osztályának ellenőre a baleset körülményeinek a tisztázása érdekében. A fantasztikus nevű John Stallone rövid úton kiderítette, hogy az áldozat nem kapta a munkájának elvégzéséhez szükséges biztonsági oktatást, helyette a kollégája tanította be, informális keretek közt. Ennek megfelelően a cég papírt sem tudott mutatni arról, hogy Terry megkapta az oktatást.

Az Amazon egyik brit raktára Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az egyéb munkavédelmi előírások megsértését is részletező jelentésének leadása után Stallone munkavédelmi osztálynál dolgozó felettese úgy döntött, hogy csak 28 ezer dollár pénzbüntetést fog kiszabni az Amazonra. Ezt az ellenőr sokkolóan kevésnek találta, megpróbálta felelősségre vonatni a céget, azonban

folyamatosan falakba ütközött.

November második felében Julie Alexander, a munkavédelmi osztály vezetője behívta egy konferencia telefonhívásra az Amazon képviselőivel, a beszélgetést Stallone titokban rögzítette, és át is adta a riportot készítő újságírónak. Alexander a beszélgetés során kioktatta Jeff Bezos cégének képviselőit, hogy mit és hogyan kér tőlük annak érdekében, hogy meg tudja hamisítani Stallone jelentését, így a hivatalos papírmunka az áldozatot tudja majd hibáztatni a saját haláláért.

– ötletelt hangosan Alexander a munkás halálának lehetséges körülményeiről.

Alexander végük javaslatokat tett az Amazon illetékeseinek, hogy miként csökkenthetik a 28 ezer dolláros pénzbüntetést.

Ez még csak a kezdet volt, Stallonét pár nappal később behívta az foglalkoztatási hivatal vezetője az ügy kapcsán. Rick Ruble irodájában nagy meglepetésre Eric Holcomb, Indiana kormányzója is ott volt, aki elmagyarázta az ellenőrnek, hogy nagyon sokat jelentene az államnak, ha oda települne az Amazon második főhadiszállása.

A hivatal vezetője ultimátumot adott Stallonénak: vagy leszáll az amazonos ügyről, vagy lemond.

A kiadvány szerint az Amazon még aznap utalt ezer dollár kampánytámogatási adományt a politikusnak. A cég sem előtte, sem azóta nem adakozott Holcombnak. A kormányzó hivatala tagadja, hogy a Stallone által elmesélt találkozó megtörtént volna.

Stallone pár nappal később a lemondás mellett döntött, azonban a távozása előtt még írt egy körlevelet a munkavédelemnél dolgozóknak, amelyben felhívta a figyelmet, hogy Indiana állam látszólag el kívánja tussolni az Amazon felelősségét egy ember halálában, ezzel gesztust téve a cég felé a második főhadiszállás megnyerésének reményében.

Egy évvel Terry halála után a foglalkoztatási hivatal megegyezett az Amazonnal, hogy nem kell kifizetnie a pénzbírságot, mivel mégsem tartja felelősnek a halálos balesetért.

Pár héttel később az Amazon bejelentette, hogy a második főhadiszállását széttagolta két részre: az egyik létesítmény New York, a másik pedig Virginia államban valósul meg.

Az oknyomozás állításait Indiana állam foglalkoztatási hivatala „bizarrnak, fantasztikusnak, és teljesen hamisnak" titulálta. A szervezet szerint a munkavédelmi osztály nem tudta volna bizonyítani, hogy Terry nem kapta meg a szükséges biztonsági oktatást, az Amazon ugyanis bizonyítékot mutatott be a tréning elvégzésére, továbbá egy videót is szolgáltatott, amely alapján a férfi korábban az előírásoknak megfelelően végezte azt a karbantartási feladatot, ami a halálát okozta.

A hatóság sem a kérdéses dokumentumot, sem pedig a videót nem volt hajlandó megmutatni az oknyomozó újságírónak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!