Nem fért be a parlament ajtaján az óriásnyomtató

leinster house írország ireland
Leinster House
Vágólapra másolva!
Egymillió eurós printerbotrány tört ki Írországban.
Vágólapra másolva!

A digitalizálódás ellenére a közigazgatási szervek továbbra is eszement mennyiségű papírt nyomtatnak ki, így az esetükben strapabíró, olcsón üzemeltethető modellekre van szükség, ám ezeknek komoly vételi áruk szokott lenni. Ettől függetlenül sok ír adófizető torkában megakadt a falat annak hallatán, hogy tavaly decemberben az állam 808 ezer euróért, durván 272 millió forintért vásárolt egy Komori márkájú printert a parlamentbe.

Leinster House Forrás: Jean Housen / Wikimedia

Ez önmagában is figyelemre méltó, de csak a költekezés kezdete volt. A méregdrága nyomtató beköltöztetésekor a munkások nagy meghökkenésére kiderült, hogy valakinek a megrendelése előtt nem sikerült rendeltetésszerűen használnia a mérőszalagot: a printer túl nagynak bizonyult,

nem fért be a parlament kapuján.

Az illetékesek már nem tudták lemondani a rendelést, így egy ideig a Komori helyi képviseleténél parkoltatták a nyomtatót, majd átköltöztették egy raktárhelyiségbe, amelynek a bérlése havi 2000 euróba került. Mindeközben a kormány szakembergárdája serényen dolgozott a probléma végleges megoldásán, és tíz hónapnyi munkával sikerült is olyan módon átrendezniük az épület egyes falait és ajtajait, hogy be tudják tolni a helyére a szörnyeteg nyomtatót.

Szeptemberben minden bekerült vagy visszakerült a helyére, így a mérőszalagos incidensből fakadó pluszköltségek ára is véglegesedett: nagyjából 236 ezer euróba, azaz bő 79 millió forintba került a nyomtató telepítése.

A fair play jegyében hozzá kell tenni, hogy az 1748-ban befejezett Leinster House műemlékvédelem alatt áll, ráadásul benne dolgozik Írország parlamentje, ez a két sajátosság nem tesz jót az építőipari kivitelezési munkák tempójának és árának.

Most már csupán két probléma van a printerrel:

  • egyes fizetésemelésért harcoló hivatalnokok nem hajlandóak megtanulni a kezelését,
  • továbbá az informatikusok valamilyen okból csak hosszas könyörgés ellenében hajlandóak bárkinek is megengedni a használatát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!