Nyolc gyakori tévhit az okostelefonokkal kapcsolatban

519491716
Vágólapra másolva!
Az okostelefon talán az egyik legfontosabb mindennapos használati eszközünkké vált, amit nem csak szórakozásra, de munkára, kapcsolattartásra, egészségünk megőrzésére és egy rakás más dologra lehet használni. Habár mindannyiunk zsebében ott van az okostelefon, a mai napig nagyon sok tévhit él az emberek fejében a hatásukról, használatukról, melyek közül most nyolcat szeretnénk eloszlatni.
Vágólapra másolva!

1. Be kell zárni a háttérben futó alkalmazásokat, és felgyorsul a telefonunk

Ez talán valamennyire érvényes volt az Android korai időszakában, azonban a modern telefonokon ennek már semmi jelentősége nincs. Ugyan mind az Android, mind az iPhone lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, milyen alkalmazások futnak éppen a telefonon, és azokat egy söpréssel bezárhassuk, a modern rendszerek maguktól is kiválóan tudják menedzselni a készülékünk erőforrásait. Sőt, sokkal több erőforrásba kerülhet, ha egy bezárt alkalmazást bezártunk és újra meg akarunk nyitni, mintha hagytuk volna, hogy a rendszer döntse el, hogy maradhat-e vagy sem.

Forrás: Origo

2. Egy zacskó rizsben megszáríthatjuk a beázott telefont

Nyilván mindenki retteg attól, hogy a (nem vízálló) telefonja belepottyan a fürdőkádba, de ha már megtörtént a baj, semmiképp ne hallgassunk az interneten terjedő bölcsességre, miszerint be kell tenni egy csomag rizsbe. Ugyan a rizs tényleg hatékonyan képes magába szívni a nedvességet, de ehhez érintkeznie is kellene ezzel a bizonyos nedvességgel, amit nem fog tudni, hiszen az a telefonon belül van. Úgyhogy, amennyiben a telefonunk véletlenül a Balatonban landolt, és pár nap után sem szárad ki magától, forduljunk inkább szakemberhez (vagy akár rögtön).

3. A több megapixel jobb kamerát jelent

A processzorokhoz hasonlóan, ahol egy ideig mindenki azzal versengett, hogy "hány magos", a kameráknál hosszú évekig zajlott a "megapixel háború". Szerencsére egyre kevesebben foglalkoznak ezzel, de érdemes leszögezni, hogy a több megapixeles kamera nem jelenti automatikusan azt, hogy jobb képek készülnek vele. Sokkal fontosabb a pixelek mérete (hiszen a nagyobb pixel több fényt tud befogadni), a szenzorok és a lencsék minősége, illetve maga a szoftver, amivel a telefon az adott fotót feldolgozza és elénk tárja.

Forrás: Origo

4. A nagyobb felbontású kijelző a jobb kijelző

A "megapixel háborúhoz" hasonlóan a kijelzők esetében megfigyelhető a "felbontás háború", néhány gyártó már eljutott odáig, hogy egyenesen 4K-s kijelzővel szerelt mobilt készítsen. Az Apple például nem véletlenül nem ült fel ennek a trendnek: a magasabb felbontásnak egy bizonyos szint után ugyanis nincs értelme, hiszen normális távolságból a pixelek olyan kicsivé válnak, hogy egész egyszerűen az emberi szem nem látja a különbséget. Cserébe viszont jóval több erőforrást igényelnek, és jobban merítik az akksit. Ehelyett sokkal fontosabb lehet más paraméterekre figyelni, például arra, hogy OLED-panellel szerelték-e a telefont, ami kontrasztosabb, szebb képet képes adni.

5. Okostelefonnal tojást lehet főzni és rákosak leszünk tőle

Sajnos rengeteg tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonok rákot okoznak. Ezt eddig egyetlen kutatás sem tudta bebizonyítani, ám néhány YouTube-on terjedő videó alaposan rá tudta hozni a frászt sokakra. Ezekben a (hamis) videókban azt lehetett látni, hogy egy tojást beraktak két telefon közé, és az megfőtt (és akkor képzeljük el, hogy mit csinál ez az agyunkkal!). Valójában az okostelefonok olyan minimális sugárzást bocsátanak ki, hogy annak semmi hatása az emberre, és körülbelül 7000 okostelefont kellene egy tojás köré rakni, hogy egyáltalán kicsit elkezdjen megmelegedni.

Forrás: Origo

6. Hagyni kell teljesen lemerülni az akksit töltés előtt

Ez a kőkorszaki mobiltelefonok esetében igaz volt, azonban a modern, lítiumion-akkumulátorral ellátott okostelefonoknál már semmit nem számít, pont ugyanazt a hatást érjük el, ha 1%-ről, 52%-ról vagy 68%-ról kezdjük el tölteni. Sőt, valójában a teljes lemerítés inkább ártalmas egy modern akkumulátornak, a szakértők szerint a legideálisabb az lenne, ha sosem töltenénk fel teljesen, és sosem hagynánk teljesen lemerülni.

7. Nem szabad egész éjszaka töltőn hagyni a telefont

Az előző témához kapcsolódik ez a tévhit is. Valójában semmi baja nem lesz egy modern akkumulátornak (sem a telefonnak), ha egész éjszaka a töltőn hagyjuk, hiszen ahogy teljesen feltöltődött, nem kér további áramot a konnektorból. Az előző pontban említett dolog viszont igaz, elméletileg úgy óvhatjuk meg leginkább az akksit, ha sosem töltjük fel és merítjük le teljesen, de ez életszerűtlen, és a modern akkuk élettartamát ez az egész egyébként is elég minimálisan befolyásolja.

Forrás: Origo

8. Összezavarják a repülőgépet, a kórházat és a benzinkutat

Sem a repülőgépen, sem a kórházban, sem a benzinkutakon nem szeretik, ha mobiltelefont használ az ember. A benzinkutas dolog eleve érthetetlen, bizonyos források szerint egy, a Shell nevében szétküldött hamis e-mailből indult a dolog és terjedt el világszerte, de soha senki nem tudta még bebizonyítani, hogy a telefonok használata valamilyen módon tüzet okozna a benzinkúton. Ehhez hasonlóan nem zavarják össze sem a repülőgépeket, sem az orvosi berendezéseket, ehhez túlságosan gyengék. Ezzel együtt azért fő a biztonság, főleg repülőgépen amúgy is érdemes (sőt, kötelező) bekapcsolni a repülő módot, hiszen a magasban egyébként sem lenne vételünk.