Brutális darab lett a laptopok Ferrarija

MSI GT76 Titan DT 9SG, notebook, teszt
Csatlakozókkal jól el van látva!
Vágólapra másolva!
Egy Ferrarival is el lehet menni kenyérért, lehet vele a dugóban pöfögni a munkahelyre tartva, de azért mindenki tudja, hogy azért alkották meg őket, hogy az autópályán vagy a versenypályán hasítsanak. Ugyanígy léteznek olyan hordozható számítógépek, amelyek minden egyes négyzetcentiméterét annak szentelték, hogy a lehető legjobb játékos élményt nyújtsák.
Vágólapra másolva!

Ezek közé tartozik az MSI brutális kolosszusa, a GT76 Titan DT 9SG amelynek minden porcikájáról üvölt, hogy a csúcsteljesítményre hangolták. Nem mindennap adatik meg az embernek (legalábbis az emberiség nagy részének), hogy egy ilyen különleges szörnnyel közelebbről megismerkedhessen, de nekünk szerencsénk volt, és eltölthettünk néhány napot a társaságában. Lássuk hát, hogy jó-e egyáltalán egy ilyen masina, és ha igen, mire, megéri azt az irgalmatlan mennyiségű pénzt, amit elkérnek érte!

Durva külső

Az első pillantásra látszik, hogy a Titan egy igazi gamer izomgép, hiszen egyrészt az egész hátulja, valamint az aljának, illetve oldalának jó része egy nagy légbeömlőnyílás (mint a sportautóknál, itt is létfontosságú a megfelelő hűtés), és úgy általában az egész masina rettenet masszívnak tűnik.

MSI GT76 Titan DT 9SG notebook. Forrás: Origo

Az egész szerkezetet alaposan megszórták színes LED-ekkel, amelyekből jutott a készülékház aljára, oldalára, és a gombok alá is. Teljes pompájában villogva úgy néz ki, mintha valaki véletlenül részegen a notebookjára aggatta volna a karácsonyi égősort. Ki- és bemenetek terén jól van eleresztve, hiszen rendelkezik HDMI 2.0, Ethernet, DisplayPort csatlakozókkal, nem hiányzik róla a kártyaolvasó sem, és helyet szorítottak rajta egy rakat (4 db. USB 3.2 Type-A és 1 db. USB 3.2 Type-C) USB portnak is.

Csatlakozókkal jól el van látva! Forrás: Origo

A mai rettenet vékony és pillekönnyű laptopokkal ellentétben jó vaskos, egészen pontosan 4,2 centiméter vastag, a súlya pedig 4,2 kilogramm. Szóval ez nem egy kimondott mobil masina. Nem arra találták ki, hogy az ember hurcolássza magával mindenhova, beüljön vele egy hangulatos kis kávézóba és ott pötyögjön rajta. Pláne, hogy majd' 40 centiméter széles, és 33 centiméter mély, szóval egy átlagos méretű táskába be sem fér normálisan. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a 90Wh-s akkujának töltéséhez, illetve az energiaellátáshoz két (!!) kisebb tégla méretű tápra, és egy külső adapterre is szükség van. Az ember örül, ha felszabadít neki egy kisebb kutyaólnyi helyet, és lepakolhatja végre valahol!

Használat közben

Felpimpelt aktív hűtés ide vagy oda, a gép úgy melegszik, mint egy megpakolt búbos kemence, szóval ölbe venni már csak emiatt sem jó ötlet. A megszokottnál nagyobb kapacitású akkumulátora kiemelkedő üzemidőt szavatol, de csak akkor, ha nem ösztökéljük az egyébként iszonyat erős hardvert combosabb teljesítményre, mert akkor bizony épp, hogy az átlagot karcolja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha levelezésnél, szövegszerkesztésnél, böngészésnél vagy YouTube-ozásnál akár 11 órával is gazdálkodhatunk. De egy komolyabb számítási kapacitást igénylő, durván jó grafikájú játék vagy 3D tervezőprogram futtatása során be kell érni 5 órával.

A klaviatúra jól használható. Forrás: Origo

A szigetes billentyűzeten a gombok a megszokottnál kicsit magasabbak, így kell egy kis idő, míg megszokja használatukat az ember. Az ellenállásuk és a nyomásút is megfelelő, ennek köszönhetően a gépelés kifejezetten kényelmes. A tapipad is rendben van: stabil, kellően érzékeny, és a fizikai valójukban is létező különálló gombokat sem spórolták le róla. A termék hangrendszere a beépített integrált mélysugárzónak köszönhetően az átlagnál jobb megszólalást produkál. Szépen hallani a basszusokat is, a dinamika is érzékelhető, ennek köszönhetően filmnézésre, játékra és akár háttér zenehallgatásra is gond nélkül használható az MSI GT76 Titan

Képernyő

A 17,3 inches képernyő kérhető 4K vagy Full HD felbontású változatban is. Ez utóbbi megoldás a kisebb részletesség mellett jóval nagyobb, konkrétan 240 Hz-es maximális képfrissítési rátát jelent. Ez a játékosoknak nagyon fontos lehet, mert folyamatosabbnak érzékelik a képet, és hamarabb kerülnek a szemük elé a képi információk, ami adott esetben akár győzelmet is érhet. Nálunk egyébként ez a verzió járt, és azt kell mondjuk, hogy tényleg jelenthet az némi előnyt a nagyobb felbontás beáldozása.
Az IPS LCD eljárásra épülő képernyő fényereje megfelelő, betekintési szöge kimagasló, a kontrasztja pedig 1342:1 értékű, amivel ma az ilyen típusú modellek között a jobbak közé számít, viszont az OLED megjelenítők mellett labdába sem rúghat. A tökéletes feketéről a paneltechnológiából fakadóan le kell mondani, de ezt leszámítva a színek rendben vannak, a tónusok természetesek, valósághűek. A mozgásmegjelenítésnél semmilyen anomáliába nem futottunk bele, de ez egy játékosoknak szánt, pláne ilyen árkategóriájú masina esetében alapelvárás!

Gyilkos teljesítmény!

Korábban már érintőlegesen esett róla szó, de most nézzük kicsit részletesebben meg a hardvert!

8 magos 9. generációs Intel i9 processzorral látták el, aminél jelenleg nem nagyon van jobb a piacon.

Mellé pakoltak még 64 GB RAM-ot, ami lélegzetállítóan sok, hiszen a legtöbb átlagos mai notebook 4-8 GB RAM-mal érkezik. És a hab a tortán az, hogy a gépen belül még jut hely további 64 GB-nak is! A szokásoknak megfelelően két grafikus vezérlő is került bele, egy integrált Intel UHD Graphics 630 egység, és egy dedikált, azaz különálló, NVIDIA GeForce RTX 2080.

Az alján látható a nem mindennapi hűtőrendszer. Forrás: Origo

A vas kegyetlenül erősnek számít, szó szerint mindenre jó, ami manapság notebookot vagy PC-t szoktak használni. Tehát elfutnak rajta a legmenőbb legújabb játékok, de gond nélkül boldogul az ultranagy felbontású 4K filmekkel, a 3D tervező szoftverekkel, videóvágókkal, renderelő alkalmazásokkal, képszerkesztő programokkal. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy jelenleg a MSI GT76 Titan DT 9SG a globális, komplett notebook termékcsalád egyik legvitálisabb, legfejlettebb példánya. A használata óriási élmény pontosan a kompromisszumok tökéletes hiánya miatt! Nem kell vacakolni a beállításokkal, minden megy villámgyorsan, a lehető legjobb minőségben, mint a karikacsapás.

És most jön a szokásos feketeleves, mert ez a tudás értelemszerűen az árán is meglátszik. A terméket Magyarországon hivatalosan nem forgalmazzák egyelőre, de néhány nyugat-európai országban és az USA-ban már igen. A nálunk járt változat ára 4500 euró, azaz közel másfél millió forint környékén mozog, ami már távolról is igen jól látható összeg. De, mint ahogy egy Ferrari, Lambó vagy Koenigsegg esetében sem sok értelme van beszélni ár/érték arányról, így ezt a dolgot is jobb elengedni e terméknél is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!