Áll a bál a bugos iOS miatt az Apple-nél

Apple, iPhone 11
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 10: An attendee look at the new Apple iPhone 11 Pro during an Apple special event on September 10, 2019 in Cupertino, California. Apple unveiled several new products including an iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch Series 5 and an updated iPad. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Új fejlesztési módszerrel javítanák a rendszer minőségét.
Vágólapra másolva!

A nagyjából két hónapja kiadott iOS 13 és iPadOS 13 operációs rendszerek kisebb katasztrófának bizonyultak, az Apple úgy szórja hozzájuk a hibajavításokat, mintha nem lenne holnap, konkrétan eddig nyolcat adott ki. Mostanra úgy tűnik, hogy sikerült nagyjából rendbe tenni a szoftvereket, javítania a legtöbbeket érintő és legsúlyosabb bugjaikat.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

A probléma természetesen nem csak a iEszközök felhasználóit bosszantotta, de az Apple illetékesei is elégedetlenek a helyzettel, a Bloomberg szerint nem szeretnék, ha még egyszer ilyen siralmas állapotban sikerülne kiadni egy operációs rendszert.

Éppen ezért is Craig Federighi szoftverfejlesztésért felelős alelnök új koncepcióval állt elő: innentől kezdve az iOS-be és a variánsaiba bekerülő újdonságokat egyenként ki- és bekapcsolhatják majd a tesztelők.

Ennek az a jelentősége, hogy így a belsős tesztelők képesek lesznek hatékonyabban felmérni az új fejlesztések működését, izolálni a számukra nem releváns, vagy éppen a munkájukat lehetetlenné tevő komponenseket. Az utóbbi igen fontos, hiszen rendszeresen előfordul, hogy az iOS központi kódtárolójába bekerülő újdonságokon az alapvető tesztelést sem végzik el a fejlesztőik, és azok az egész operációs rendszert használhatatlanná teszik, ezzel szabotálva minden más komponens tesztelését.

Az egyik központi problémának az bizonyult, hogy túlságosan sok minden került be egyszerre az iOS-be, és követhetetlenné vált, hogy mi okozza a problémákat.

Az új fejlesztési rendszer további nagy előnye, hogy a jövőbeli iOS-ek kiadása előtti hetekben az Apple képes lesz letiltani az olyan fejlesztéseket, amelyeket biztosan nem tud megjavítani a kőbe vésett kiadási időpont előtt, vagy egy első napi patch-ben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!