Brutálisan kiszúrt egyes videósokkal a YouTube

youtube tablet táblagép streaming
Vágólapra másolva!
Ingyen zenét biztosított nekik, most viszik a bevételüket a zenekiadók.
Vágólapra másolva!

Újabb botrány tört ki a YouTube háza táján, és megint a zenehasználat miatt áll a bál. A portálra videókat készítők talán tudják, hogy a videomegosztó biztosít egy zenei könyvtárat, a benne lévő dalok ingyen felhasználhatóak zenei aláfestésként a videókban. A youtuberek könnyen bajba kerülhetnek a zenék miatt, ezért is jött létre ez a hivatalos zeneletöltő könyvtár, ami egy biztonságos hely az aláfestések kerítéséhez.

Forrás: Pixabay / Pexels

Pontosabban ez az elmélet, a gyakorlat most mást mutat. A 267 ezer feliratkozóval rendelkező Matt Lowne néhány nappal ezelőtt arra ébredt, hogy a YouTube közel kétszáz értesítő e-maillel bombázta tele a postafiókját, melyek szerint a Kerbal Space Program játékról készült videóinak intrójában használt zene sérti a SonyATV, a PeerMusic, a Warner Chappell, az Audiam és a LatinAutor cégek szerzői jogait, így mostantól ezek kapják a videóiból származó reklámbevételt.

A kérdéses dal a Joakim Karud által jegyzett „Dreams", amelyet Lowne a YouTube hivatalos zenekönyvtárából szerzett be.

A problémával nincs egyedül, a kérdéses dalt használó más youtuberekkel is ugyanez történt. A YouTube mostanra bővebb információt adott a helyzetről: a dal állítólag egy hangmintát tartalmaz a Kenny Burrell Quartet 1956-os „Weaver of Dream'" című számából. Nem tudni, hogy jogos-e a vád, miszerint Karud illetéktelenül használt volna hangmintát a saját számában.

Akármi is legyen a helyzet, a youtuberek nem igazán tudnak mit tenni, talán a videomegosztó webes szerkesztőfelületén el tudják némítani a dalt tartalmazó részeket. Ami viszont vérlázító és nyugtalanító minden youtuber számára, hogy a vállalat tagadja, miszerint a Dreams valaha is megtalálható lett volna a hivatalos zenekönyvtárában.

Ezzel szemben a videósok esküsznek rá, hogy igenis onnan töltötték le a zenét, bár most már tényleg nem található meg a kínálatában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!