Úton a kedvező árú Radeon RX 5300

amd radeon rx 5000 navi gpu videokártya
Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzor
Vágólapra másolva!
Laptopos és számítógépes kiadásban is elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

A 16 hüvelykes MacBook Pro múlt heti bejelentésekor meglepetést keltett, hogy a laptop kétféle dedikált videovezérlővel is elérhető vált, a Radeon Pro 5500M mellett a rejtélyes Radeon Pro 5300M is feltűnt benne. Az utóbbiról addig semmiféle hivatalos információ sem érkezett, azonban most már tudjuk róla, hogy 1280 stream processzor található benne, a maximum 4 GB GDDR6 memóriája pedig 128 bites sínen kapcsolódik a grafikus vezérlőjéhez.

Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzor Forrás: AMD

Röviddel később a nem professzionális jellegű használatra szánt Radeon RX 5300M grafikus vezérlő is felkerült az AMD webhelyére. A termék még idén feltűnhet egyes laptopokban, és némi meglepetésre érdemben eltér a MacBookban használt Pro változattól: 1408 stream processzor található benne, a dedikált memóriája 3 GB GDDR6, a 14 Gbps sávszélességű VRAM-ja 96 bites sínen csatlakozik a grafikus processzorához.

Mindez azt jelenti, hogy az RX 5300M csak a GPU frekvenciája és a memóriakonfiguráció tekintetében tér el a nagy testvér Radeon RX 5500M-től: a játékok alatti órajelét mínusz 267 MHz-cel lefojtották 1181 MHz-re, ráadásul a társa nem csak a 4 GB GDDR6 miatt van előnyben, de a videomemóriájának 128 bites sínje is sokat segít a jobb teljesítmény elérésében.

Összességében egy érdekesen kompromisszumos termékről van szó: az AMD jelenleg nem képes a Radeon RX 5500M-nél kisebb teljesítményű, de már Navi architektúrás videovezérlőt adni a laptopokba, így itt-ott lebutította azt, így született meg a Radeon RX 5300M.

Ami van ilyen érdekes, hogy a HP egyik termékoldala szerint hamarosan az asztali számítógépekbe is megérkezik a Radeon RX 5300. Túlságosan sok minden nem derült ki a termékről, de a kérdéses Pavilionban lévő modell 4 GB GDDR5 memóriát használ, ebből pedig valószínű, hogy a memóriasínje maradt 128 bites.

Persze nem lehetetlen, hogy az asztali számítógépes Radeon RX 5300 csak a számítógépgyártó partnerek számára lesz elérhető, de nem tartjuk túlságosan valószínűnek, hiszen az AMD-nek szüksége van egy tényleg széles réteg által megfizethető, érdemi kompromisszumok ellenére játékra is alkalmas videokártyára. A számukra jelenleg kínált Radeon RX 550 nincs a helyzet magaslatán, a komolyabb grafikájú big budget játékok épp hogy csak élvezhető sebességgel futtathatóak rajta, 1080p felbontás alatt, alacsony-közepes beállítások mellett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!