Veszélyesek lehetnek a nyilvános mobiltöltők

phone charger power cord telefontöltés konnektor hosszabbító
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Los Angeles kerületi ügyésze nem ajánlja az USB töltőpontok használatát.
Vágólapra másolva!

A legújabb igényekre válaszul futótűzként kezdtek terjedni a nyilvános helyeken a kütyütöltő pontok. Ezek általában klasszikus konnektorokat és USB portokat, egyes esetekben pedig vezeték nélküli töltőket kínálnak a nyilvánosság számára a mobiljaik, táblagépeit, vagy éppen a laptopjaik töltéséhez.

A kép csak illusztráció Forrás: Malcolm Garret / Pexels

Los Angeles kerületi ügyésze a héten váratlan biztonsági riasztást adott ki, amelyben megpróbálja lebeszélni az erre fogékonyakat a publikus USB töltőportok használatáról. A közlemény szerint az elmúlt években a hackerek több eljárást is kifejlesztettek, amelyek potenciálisan lehetőséget adhatnak a felcsatlakoztatott eszközök feltörésére, azaz töltőportok segítségével például adatlopó szoftverek és egyéb kártevők lehetnek telepíthetőek a kütyükre.

Emellett a kapukon keresztül akár teljesen tönkre is tehetőek az eszközök, ehhez csak egy óriási túlfeszültséget kell leadniuk a kábelen keresztül.

Az ügyész az USB kapuk használata helyett a konnektoros töltést javasolja, de ebben az esetben is csak saját töltőfejjel, a „véletlenül elhagyott" töltők készülékekhez csatlakoztatását semmiképp sem ajánlja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!