Ezrek munkáját bénította meg a Chrome

google chrome 78 böngésző
Google Chrome 78
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetés nélkül aktivált egy kísérleti funkciót a Google.
Vágólapra másolva!

Botrány kerekedett a múlt héten a Google meggondolatlansága miatt, miután a Chrome fejlesztői bármiféle figyelmeztetés nélkül, távolról aktiváltak egy kísérleti funkciót a böngészőben. A WebContents Occlusion lényege, hogy az erőforrások kímélése érdekében a böngésző felfüggeszti a megnyitott fület, mikor egy másik ablak kitakarja azt.

Google Chrome 78 Forrás: Origo

A funkciót csendben már vagy öt hónapja tesztelgette a Chrome fejlesztői csapata, és nem érkezett rá panasz, így a tesztelők körének a kiterjesztése mellett döntöttek. Viszont a fejlesztők nem gondoltak arra a például call centerek esetében gyakori jelenségre, mikor a dolgozók nem klasszikus számítógépeken dolgoznak, hanem vékonyklienseket használnak, a szoftveres környezet pedig távoli szervereken fut.

A Chrome funkciójának a bekapcsolása után az történt, hogy az ügyfélszolgálatosok monitorain látható böngészőfül rendszeresen teljesen fehérré vált, a problémát pedig csak a lap újratöltésével lehetett a körülményektől függően rövidebb-hosszabb időre megoldani.

Hab a tortán, hogy a lap újratöltése miatt elveszhettek az előkeresett adatok, vagy éppen az űrlapokba beírt információk.

A rendszergazdák órákon keresztül csak a fejüket vakargatták, hogy mégis mi okozhatja a munkát teljesen ellehetetlenített problémát, egyes esetekben nem létező kártevőtámadások utáni nyomozásra pazarolták az idejüket. A hírek alapján számos olyan vállalat volt, amelyeknél

dolgozók ezreit érintette az üzemzavar.

A Google csütörtök este távolról letiltotta a problémát okozott kísérletet, és az ilyenkor kötelező bocsánatkérés kíséretében magyarázatot adott a helyzetre. Ez persze csak tűzoltás a részéről, az érintett cégek rendszergazdáit és egyéb illetékeseit alaposan felpaprikázta a helyzet.

– írta az egyik rendszergazda a Google terméktámogatási fórumán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!