Illegális a kütyümotozás az USA határán

Young woman flying to France
Woman in airplane looking through the window
Vágólapra másolva!
Kizárólag az illegalitás megalapozott gyanúja esetén történhet digitális átvizsgálás.
Vágólapra másolva!

A határőröknek a világ minden táján joguk van átvizsgálni az országukba belépni kívánók holmijait, azonban az elmúlt években az Egyesült Államok határán rendkívül elharapózott a digitális motozás is. Ennek során a határőrség, a vámhivatal, továbbá a bevándorlási hivatal ügynökei a mobiljaik, táblagépeit, laptopjaik feloldására szólították fel az USA-ba belépni kívánókat, aki pedig nem engedte meg az eszközének az átvizsgálását, az a kapun kívül rekedhetett.

Forrás: Getty Images/Martin-Dm

A digitális motozás egyáltalán nem újdonság, azonban az elmúlt években rendkívül elharapózott: míg 2015-ben 8500, addig tavaly már 30 ezer digitális motozást hajtottak végre az ország határán. A praktikát számos jogvédő szervezet alkotmányellenesnek tartotta, 2017-ben pedig az Electronic Frontier Foundation tizenegy sértett nevében bírósághoz fordult miatta.

Most örülhetnek a jogvédők, az ügyben eljáró bíró illegálisnak minősítette az indokás nélküli, digitális motozást.

Denise Casper szerint az eszközök átvizsgálására csak akkor van lehetőségük az ügynököknek, amennyiben megalapozott gyanújuk van arra, hogy az eszközön illegális tartalmak, például pedofília vagy digitális csempészáru található. A valóságban igen ritkának bizonyulhat, hogy az ügynökök fel tudjanak hozni valamiféle elfogadható érvet a kutatás végrehajtására.

A jelenlegi gyakorlattal szemben nem lehet csak azért átkutatni egy utazó laptopját vagy telefonját, mert egy hatósági személynek nem szimpatikus az illető.

Az alperes hatóságok többek közt azzal érveltek a praktika mellett, hogy a véletlenszerű digitális motozások során például emberkereskedelemre, terrorizmusra, pedofíliára, vízumcsalásra, exporttilalmak megsértésére, és szellemi tulajdon lopására is találtak már bizonyítékot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!