Bárki csatornáját törölheti a YouTube

Horizontal YouTube's headquarters office is seen with police activity during an active shooter situation in San Bruno, California on April 03, 2018.                      
Gunshots erupted at YouTube's offices in California Tuesday, sparking a panicked esc
A YouTube központja
Vágólapra másolva!
Ehhez elég lesz annyi indoklás, hogy azt üzletileg már nem tartja életképesnek.
Vágólapra másolva!

December 10-én életbe lépnek a YouTube új általános szerződési feltételei, a cég szerint a dokumentum újraírásakor a kisebb problémák javítása mellett az értelmezhetőségének a megkönnyítésén volt a hangsúly. Ehhez képest csendben belekerült egy olyan apró, de fontos módosítás, amelynek nincs egy az egybeni megfelelője a jelenleg érvényben lévő ÁSZF-ben.

A YouTube központja Forrás: AFP/Josh Edelson

„A YouTube részlegesen vagy teljesen megszüntetheti a hozzáférését, vagy a Google-fiókjának a hozzáférését a szolgáltatáshoz, amennyiben a YouTube a saját hatáskörében úgy véli, hogy a szolgáltatás önnek való nyújtása üzletileg már nem életképes" – áll a szövegben.

Érdemes kiemelni, hogy ez a saját fordításunk, az új ÁSZF hivatalos magyar verziója a hírünk írásakor még nem állt rendelkezésre, így abban a kérdéses rész pontos szövegezése jó eséllyel eltér majd. A problémás szegmens a fiók felfüggesztése vagy törlése részben található.

A bekezdés célja látszólag a csatornákkal rendelkezők megzabolázása. A YouTube korlátlan lehetőséget ad magának a csatornák törlésére, amennyiben a moderátorok vagy egyéb döntéshozók szerint azoknak üzletileg már nem éri meg többé teret adni a portálon.

A szabály kulcsrésze az „üzletileg már nem életképes" szöveg.

Ez bármit jelenthet: többek közt törölhetik a csatornát, ha nem találják hasznosnak a tartalmát, ha nem termel elég bevételt a videomegosztónak, vagy ha valamilyen okból kényelmetlen helyzetbe hozza a céget.

Az új bekezdés egy joker kártya, amire hivatkozva tökéletesen szubjektív okokból, és bármiféle tényleges indoklás nélkül bárki csatornáját törölheti majd a YouTube. A törléshez nem kell többé valamelyik többé-kevésbé definiált, konkrét szabályát megszegni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!