A Szinglik Napján is figyelni kell az átverésekre

2016 Singles Day
Chinese workers sort piles of parcels, most of which are from online shopping on Alibaba's Tmall International site, at a distribution center in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 11 November 2016. Global shoppers have welcomed Alibaba's Singles Day online shopping festival with higher enthusiasm this year, only taking a little more than 15 hours since the event started on Friday (11 November 2016) to beat the total gross merchandise volume of 91.2 billion yuan generated last year. Within 15 hours, more than 467 million packages had been generated by shoppers, exceeding the total last year. Courier companies have been working around the clock to make sure shoppers get their products at the earliest time. Within 28 minutes after the shopping festival kicked off, the first customer from Hangzhou, Zhejiang province, got the cross-border packages bought on Tmall International. Launched by Chinese e-commerce giant Alibaba in 2009, the global event, which is the largest around the world, has become a shopping spree not only for Chinese consumers, but also for people from all over the world. A total of 210 countries and regions have participated in the event this year.
Vágólapra másolva!
A Kaspersky kutatói arról számoltak be, hogy ugrásszerűen megnőtt a csalások száma az e-kereskedelemben a Szinglik Napja (november 11.) környékén, ami igen élénk értékesítési időszak különösen az ázsiai országokban.
Vágólapra másolva!

Bár a Szinglik Napja Kínából ered, mára már az egész világon jelentős vásárlási ünneppé nőtte ki magát az e-piacterek felhasználói körében. A globális ázsiai platformokon meghirdetett, év végi ünnepek előtti promóciókat és akciókat világszerte lelkesen fogadják, a csalók pedig már több nyelven is célba veszik a felhasználókat.

Forrás: AFP/Imaginechina/Li jiangang

A Kaspersky kutatói 2018-ban ugrásszerű növekedést észleltek a nagy Szinglik Napi akciók előtti pénzügyi adathalász-támadások számában. Amint az alábbi grafikonból is látható, a pénzügyi adathalász-támadások száma októberben átlagosan napi 350 000 körül mozgott, majd néhány nappal 2018. november 11. előtt 950 000 fölé ugrott fel. A kutatók jelenleg is hasonló levélszemét- és adathalász-támadásokat tapasztalnak, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy legyenek óvatosak a vásárláskor.

A fentiek mellett a Kaspersky szakemberei mobil alkalmazásokban is találtak fenyegetéseket, amelyeket népszerű e-kereskedelmi platformoknak álcáztak.

„A Szinglik Napja alkalmából az árengedményeket és a promóciókat széles körben hirdetik a felhasználóknak, így ez a legjobb időszak a vásárlásra, ugyanakkor az adathalászok és a levélszemét-küldők számára is csúcsidőszakot jelent. A csalók ebben az időszakban aktívabbá válnak. Az óriási árengedményeket és a korlátozott ajánlatokat hajszolva az emberek ébersége alább hagy, és kisebb valószínűséggel tudják megkülönböztetni az adathalász weboldalakat a valódiaktól. Az ilyesmi azonban nem kell, hogy akadályt jelentsen a legjobb ajánlatokra vadászók számára. A vásárlóknak nincs miért aggódniuk, ha követik az alapvető kiberbiztonsági szabályokat, szóval mindenkinek sok szerencsét kívánok az év legjobb fogásaihoz!" – mondta Andrej Kosztyin, a Kaspersky biztonsági kutatója.

Ha nem szeretné, hogy a november 11-i vásárlását elrontsák a levélszemetek és az adathalász támadások, akkor érdemes megfogadnia ezeket az egyszerű tanácsokat:

  • Ha e-mailben kapna egy remek ajánlatra mutató linket, mindenképpen ellenőrizze a beágyazott hiperhivatkozást – van, hogy ez eltér a látható hivatkozástól. Ha eltér, akkor az akciót kínáló oldalt közvetlenül a törvényes weboldalról keresse fel.
  • Csak hivatalos piactereken vásároljon, és figyeljen a webcímekre, ha másik kezdőlapokról irányítják át rájuk. Ha a webcím eltér a hivatalos kiskereskedőétől, akkor manuálisan töltse be helyette hivatalos weboldalt, és keresse meg rajta az ajánlatot.
  • Használjon viselkedésalapú adathalászat-blokkoló technológiákkal rendelkező biztonsági megoldást, amely értesíti, mikor adathalász oldalt próbál betölteni.
  • Soha ne használja ugyanazt a jelszót több weboldalon vagy több szolgáltatásban, mert ha az egyiket ellopják, akkor az összes fiókja sérülékennyé válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!