Valami izgalmas történik a PlayStation háza táján

sony playstation 5 játékkonzol
Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete
Vágólapra másolva!
Különutas spekulációnk is van arról, hogy mire szolgálhat a cég új cartridge kiegészítője.
Vágólapra másolva!

Jó ideje senki sem számított arra, hogy a Sony bármikor a belátható jövőben piacra dobhat egy új kézikonzolt, a vállalat tavaly szeptemberben konkrétan cáfolta, hogy dolgozna az idén márciusban nyugdíjba küldött PlayStation Vita utódján.

Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete Forrás: Let's Go Digital

Ehhez képest a Let's Go Digital a hétvégén egy rendkívül furcsa szabadalmi kérelemre hívta fel a figyelmet, amelyet a Sony idén nyáron nyújtott be Brazília szellemi tulajdonok védelmével foglalkozó hivatalának. Ettől a szervezettől „szivárgott ki" az a szabadalom is, amely leleplezte a PlayStation 5 fejlesztői készletének a dizájnját.

Az új dokumentumon Yujin Morisawa lett feltüntetve tervezőként, a férfi a Sony Interactive Entertainment felelős művészeti igazgatója. A mellékelt illusztráción látszólag egy konzolokba szánt játékkártya látható, a leírása is adattároló eszközként hivatkozik rá, efféle eszközöket az elmúlt két évtizedben jobbára csak kézikonzolokban használtak a gyártók.

Így néz ki rejtélyes kiegészítő a Sony kérvényében Forrás: INPI

A Sony tavalyi bejelentése után rejtély, hogy a vállalat miért nyújtott be pár hónappal ezelőtt egy vadiúj szabadalmat egy cartridge-re, jelenleg két népszerű elmélet van:

  • vagy meggyőzhette a vállalatot a kézikonzolos piacra való visszatérésről a Nintendo Switch sikere,
  • vagy pedig a PlayStation 5 nem csak Blu-ray meghajtóval, hanem cartridge slottal is rendelkezhet.

A kettő közül az előbbi tűnik a valószínűbbnek, de az utóbbi sem elvetélt ötlet, elvégre a következő generációs játékok masszívan nagyobb helyet foglalhatnak a jelenlegi generációsoknál. A kazetták kapacitása szükség esetén jelentősen meghaladhatja a szabványok által kőbe vésett Blu-ray korongokét; az igazán óriási játékok terjesztése talán költséghatékonyabb lehet egyetlen cartridge használatával, mintha több Blu-ray adathordozót kellene betenni a dobozaikba.

Ezek mellett nekünk egy harmadik lehetséges magyarázat is az eszünkbe jutott: talán nem is játékkártyáról van szó, hanem a PlayStation 5 beépített háttértárának bővítésére kitalált, külső SSD-ről.

Az egyedi tervezésű cartridge lehetővé tenné, hogy bárki egyszerűen és gyorsan bővítse a PS5 konzoljának háttértárát, ráadásul ez az opcionális külső SSD akár ugyanolyan gyors is lehet, mint a konzol belső SSD-je. Van ráció ebben a spekulációban, hiszen a PlayStation 5 merevlemez helyett SSD-t használ majd, azonban idén nem sokat csökkent az SSD-k ára, és egyelőre nem úgy tűnik, mintha jövőre csoda történne ezen a téren.

Az SSD-kben használt chipek árának a reméltnél kisebb csökkenése rákényszerítheti a Sonyt, hogy a legolcsóbb PlayStation 5-be csak 500 gigabájtos SSD-t tegyen, ami közel sem titulálható bőségesnek.

Természetesen külső SSD akár USB porton keresztül is hozzácsapható lehetne a konzolhoz, viszont ebben az esetben drámaian lassabb lenne az adatkommunikáció a konzol és a külső SSD között, ami miatt sokat nőhetne a játékok töltési ideje.

Az egyedi bővítőformátum lehetővé teheti a mérnököknek, hogy

PCI Express felületen keresztül kössék rá a konzolra a külső SSD-t,

így megtarthatnák a több gigabájt / másodperces olvasási és írási tempókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!