Kötelező lehet orosz appokat előtelepíteni a kütyükre

Vkontakte közösségi média
3032932 02/18/2017 Vkontakte social media page as seen on a computer screen. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Minden Oroszországban eladott elektronikus eszközre vonatkozna a törvény.
Vágólapra másolva!

A ZDNet beszámolója szerint az orosz állam a jövőben beavatkozhat az elektronikus berendezések és online szolgáltatások piacába. Az ország törvényhozása jelenleg egy új törvénytervezeten vitázik, amely kötelezné az eszközgyártókat, hogy a számítógépekhez, táblagépekhez, mobilokhoz, okosórákhoz, okostévékhez, vagy éppen szerverekhez hasonló termékeikre kötelezően telepítsenek elő bizonyos orosz szoftvereket. Természetesen csak az Oroszország területén értékesített eszközökre vonatkozna a törvény.

Forrás: AFP/Sputnik/Natalia Seliverstova

A terv szerint minden eszköztípus esetén lenne egy lista az előtelepítendő appokról, a kevésbé komplex szoftvert futtató berendezésekre pedig praktikus okból nem vonatkozna a törvény.

A szabályozást nem betartó gyártókat elsőként figyelmeztethetné és bírságolhatná a törvény betartatásával megbízott szervezet, ha pedig továbbra sem lennének hajlandóak az együttműködésre, akkor betiltanák a termékeik forgalmazását az országban.

A tervezet már átjutott egy szavazáson, de a törvénnyé nyilvánításához még két másik parlamenti szavazáson is zöld utat kell kapnia, végül pedig Vlagyimir Putyin elnöknek is alá kell írnia. Ha sikerül minden szinten jóváhagyatni a szabályozást, akkor az 2020. július 1-jén léphetne életbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!