Már 15 éves a Firefox

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Nem volt nehéz dolga az Internet Explorer 6 lepipálásában.
Vágólapra másolva!

Újabb jeles évforduló volt a hétvégén, 2004. november 9-én jelent meg a Firefox 1.0, azaz a napokban betöltötte a 15. életévét a Mozilla böngészője. A multiplatform alkalmazásnak nem volt nehéz dolga az Internet Explorer 6 legyőzésében, hiszen az akkoriban de-facto standard szoftverrel ellentétben támogatta a füles böngészést, a popup ablakok letiltását, a funkciókészletének kiegészítőkkel való bővítését, témák használatával pedig még a kinézete is testre szabható volt.

Forrás: AFP/Josep Lago

A Firefox életkora valójában vitatható, hiszen a böngésző az 1994-ben elérhetővé vált Netscape Navigator forráskódjára épült. Az elődje pár éven keresztül a piacvezető böngésző volt a személyi számítógépeken, azonban a fizetős üzleti modellje miatt a Microsoft rövid idő alatt kiütötte a nyeregből a Windowsba integrált, óriási pénzből reklámozott, és minél több módon a potenciális felhasználók orra alá tolt Internet Explorerrel.

A netezők már a 90-es évek második felében sem szerettek fizetni a böngészőkért.

A Netscape Navigator kódbázisa 1998-ban vált nyílt forráskódúvá, a böngészőt pedig felkarolta egy önkéntes fejlesztői közösség, amelyet a Netscape munkavállalói alapítottak. Röviddel később a böngésző jelentős újraírása mellett döntöttek, azért is kellett végül hat évet várni az eredetileg Phoenix névre hallgatott, majd jogi okból először Firebirdre, utána pedig Firefoxra átkeresztelt szoftverük 1.0-s verziójának a megjelenésére.

Maga a csoport a Netscape Navigator eredeti kódnevét vette fel, és azóta is Mozillának nevezi magát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!