Minden háztartásba olcsó vagy ingyen netet vezet egy indiai állam

Utazás, Keralába bármikor visszatérnék! Kalandozás India mesés világába Linczényi Márkóval, Kerala
Indiai nők színes öltözetben az utcán
Vágólapra másolva!
Bő egymillió szegénységi küszöb alatt élő család használhatja ingyen a szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Óriási hírt kaptak India legsűrűbben lakott, közel 35 milliós lakosságú Kerala államának a lakói, a tervek szerint az állam 2020 decemberéig minden egyes háztartásban elérhetővé fogja tenni a kábelnetet. A projekt az állam elektromos árammal és informatikai infrastruktúrával foglalkozó testületeinek közös kezdeményezése, a kivitelezése a becslések szerint 217 millió dollárba, azaz durván 65,7 milliárd forintba fog kerülni.

Indiai nők színes öltözetben az utcán, Kerala államban Forrás: Dreamstime

A vadiúj hálózat gerince természetesen optikai technológiát használ majd, a netszolgáltatásra előfizetők legfeljebb 100 Mbps letöltési sebességű kapcsolatot vehetnek majd igénybe, az ígéret szerint rendkívül kedvező áron.

De ez még semmi: az állam 1,2 millió szegénységi küszöb alatt élő családja teljesen ingyenesen használhatja majd a szolgáltatást.

Véletlen egybeesés, de idén szeptemberben egy indiai bíróság úgy döntött, hogy az internetelérés feltétlenül szükséges a tanuláshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Mindkettő alkotmányos jog az országban, így az új hálózatával és ingyenes csomagjával rögtön az ítélet implikációinak is eleget tesz majd az állam.

A kábelnet nem csak háztartásokat és üzleteket lát majd el olcsó vagy ingyen internettel, de az állam egy bő kétezer hotspotból álló Wi-Fi hálózatot is létre kíván hozni a segítségével. Erre a privát hálózatra Kerala összes lakosa felcsatlakozhat, havi 300 MB ingyen adatkeretet kapnak hozzá, az állami webhelyek látogatása, továbbá az állami mobilappok forgalma pedig nem számít majd bele a leforgalmazott adatmennyiségbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!