50 TB-os merevlemezen dolgozik a Seagate

seagate barracuda pro 12tb merevlemez hdd
Seagate Barracuda Pro 12TB
Vágólapra másolva!
Jövőre kerülhet piacra az első 20 terabájtos modellje.
Vágólapra másolva!

Az áruk jelentős racionalizálódása után most már széles körben hódítanak a fogyasztói piacon az SSD-k, klasszikus merevlemezt jobbára csak olyanok vásárolnak, akik rengeteg adatot kívánnak megfizethető áron tárolni. Ez kellemetlen hír a merevlemezek gyártóinak, de közel sincsenek akkora bajban, mint azt sokan gondolják, az egyre szaporodó adatközpontok végtelennek tűnő tárhelyigénye miatt nem mostanában fogják lehúzni a rolót.

A kép csak illusztráció (Seagate Barracuda Pro 12TB) Forrás: Seagate

A Seagate nyilvánosságra hozta a következő hét évre vonatkozó termékkiadási ütemtervét, amely szerint a következő években óriási energiát fordít majd az adatközpontokba szánt merevlemezek fejlesztésére. Ha minden jól megy, akkor a jövő év első felében a gyártó piacra dobja majd az első 18 terabájtos HDD-jét, nem sokkal később pedig bevezetheti 20 TB-os megoldásait.

Az utóbbi kritikus pont lesz, hiszen 20 TB felett a gyártónak át kell állnia a hosszú évek óta fejlesztett HAMR (heat-assisted magnetic recording, hővel támogatott mágneses rögzítés) technológiára, enélkül nem lesz képes érdemben növelni az adatsűrűséget a merevlemezeinek tányérjain.

Ha minden jól megy, akkor a HAMR-nak köszönhetően 2026-ban már 50 TB kapacitású merevlemezt is árul majd a Seagate.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!