Ezzel a telefonnal próbál visszatérni a topkategória erős embere

Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
A kávák jó vékonyak!
Vágólapra másolva!
A Sony a szeptemberi IFA kiállításon rántotta le a leplet az Xperia 5 fantázianevű 2019-es csúcsmobiljáról, amely már megérkezett Magyarországra, és egy példánya landolt a TechBázis főhadiszállásán is. Nézzük, hogy mit tud ma felmutatni a szektor egykori erős embere, az a vállalat, amely még mindig nem adta fel az álmát, hogy egyszer majd meghódítsa a mobil piacot!
Vágólapra másolva!

Kompakt? Nem!

A Sony azt ígérte előzetesen, hogy az Xperia 5 egy kompakt, az átlagosnál kisebb, jobban kézbe simuló telefon lesz. Nos, lehet, hogy nem a világ legnagyobb mobilja, de azért kompaktnak nem tudnánk jó szívvel nevezni. 6,1 hüvelykes képátlóval bír, ami azt eredményezi, hogy a készülék 15,6 centiméter hosszú, gyakorlatilag akkora, mint egy átlagos férfitenyér. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az egykezes használat felejtős, mert a képernyő felső részét egyszerűen nem érik el az ujjak. A gömbölyített fém készülékház gyönyörű, és nagyon szépen passzol a káva nélküli kijelzőhöz, illetve a hátlapot borító üveghez, csak hát iszonyú könnyen kicsúszik a felhasználó kezéből. A termék megkapta a legjobb Gorilla Glass védőüveget, és IP68 minősítést, így a víz alá is dugható, és a kisebb ütéseket is kibírja, de azért a biztonság kedvéért jobb azonnal valami extra tokot is vásárolni neki.

Sony Xperia 5. Forrás: Origo

A sarkok a Sony korábbi modelljeihez hasonlóan élesen kanyarodnak, komolyabb ívelés nélkül, amely markáns külsőt kölcsönöz a terméknek. A notchot, azaz a szenzorszigetet innen lespórolták, ami nem baj egyáltalán, az viszont igen, hogy a 3,5 mm-es hagyományos fejhallgató csatlakozót is száműzték! Egyszerűen nem vagyunk képesek felfogni, hogy miért zavarja a gyártókat ez a port, csak a felhasználók életét keserítik meg a lehagyásával, felesleges kompromisszumokra késztetve őket. Még a termék dobozában is egy ilyen "régimódi" fülhallgató kapott helyet, amihez a szintén mellékelt USB-s átalakítót kell használni. Vicc az egész.

21:9 képarány - Jó ez nekünk?

A Sony Xperia 5 esetében a Sony ismét a különleges, 21:9 képarány mellett tette le a voksát. Ez sokkal hosszúkásabb, keskenyebb képernyőt jelent, mint a hagyományos, általánosan elterjedt 16:9 formátum. A Sony nem is titkoltan azért döntött így, mert egyrészt ez már magában kiemeli a készüléket a termékóceánból, másrészt pedig az ilyen típusú képernyőkön "mozisabb" hatású lesz a filmezés. Viszont a helyzet az, hogy a 21:9 képarány egyik nagy hátránya, hogy kevésbé komfortos rajta a hagyományos, állított használat és a tartalomfogyasztás.

A kávák jó vékonyak! Forrás: Origo

Emellett a fogása is szokatlanabb, emiatt kényelmetlenebb, és minden hagyományos 16:9 képarányú tartalom eléggé idétlenül néz ki rajta, hiszen két oldalt fekete sáv szegélyezi ezeket. Mindent összevetve továbbra is azt mondanánk, hogy a 21:9, ultrawide képarány a telefonok esetében zsákutca!

OLED kijelző

Maga a kijelző egyébként teljesen rendben lenne, hiszen az alkalmazott OLED technológia jelenleg a legjobb. A színek gyönyörűek, markánsak, fátyolosságnak nyoma sincs, a kontraszt pedig jobb nem is lehetne. A maximális 600 nites fényerőnek hála pedig napfényben is lehet használni, és a nagy dinamikatartományú anyagok is látványosak, szépen átjön a HDR hatás.

A 21:9 képarány a hagyományos, állított használatnál kicsit zavaró. Forrás: Origo

A betekintési szög remek, még akkor sem kezdenek fakulni, vagy pláne invertálódni a tónusok, ha valaki nagyon oldalról bámulja a megjelenítőt. A mozgásmegjelenítés tökéletes, semmilyen hibába, anomáliába nem futottunk bele, de azért ez 2019-ben ezen a szinten már alapelvárás. A 1080 x 2520 képpontos felbontás, és a 450 ppi pixelsűrűség messze van Minden Idők Legjobbjától, de ettől függetlenül a látott kép kellően éles és részletes. Még a görbe, ferde vonalak esetén sem tapasztalható recésedés, szőrösödés, és a finom átmenetek megjelenítése is problémamentes.

Hardver: több, mint korrekt

A hardverre nem lehet panasz: Az új, 8 magos Snapdragon 855 processzor, az Adreno 640 grafikus chippel és a 6 GB RAM-mal kiegészítve hatalmas teljesítmény leadására képes. Azaz a telefon e téren abszolút az első vonalba tartozik, és gyakorlatilag a jelenlegi összes androidos alkalmazás problémamentesen futtatható rajta.

A legjobb grafikájú játékokkal is elboldogul. Forrás: Origo

Legyen szó olyan csúcsgrafikás játékokról, mint a Call of Duty, vagy a Fortnite, képszerkesztőkről, nagyfelbontású fotók- vagy videók megjelenítéséről, mindennel elboldogul. A Sony gyárilag adja hozzá a Cinema Pro videószerkesztő programot, amely komoly számítási kapacitást igényel, de ez is azt bizonyítja, hogy a megfelelő hardverre nagyon odafigyeltek.

Akkumulátor, hang

A beépített akkumulátora viszont csalódást okozott, hiszen egy 3150 mAh kapacitású telep került bele. Ez pedig azért jelentősen elmarad attól, mint amit e téren a legjobbnak számító modellek kínálnak. Ebből fakadóan pedig az üzemideje sem kiemelkedő, sőt, jó indulattal is csak átlagosnak nevezhető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy be kell érni olyan 6-8 órával, ami bárhogy nézzük, kevesebb, mint amit az ember egy ilyen árú és kategóriájú telefontól elvárna. A beépített hangszórói nem rosszak, de ez csak telefonos szinten értendő minősítés. Azaz nem zajosak, nincsenek óriási hibák, a hangerő is megfelelő, de a basszusok továbbra is hallhatatlanok, a dinamika hiányzik, a megszólalás steril és hideg.

Kamerák

A Sony alkalmazkodva a trendekhez, három különböző funkciót ellátó kamerával látta a készülék hátlapját. Ezek mindegyike 12 megapixeles, és a normál egység mellett egy 2x nagyítást produkáló és egy kissé halszemoptikás, ultranagy látószögű modul került a telefonra. A koncepció rendben van, az viszont már kevésbé, hogy olykor a képfeldolgozásra több másodpercet is kell várni. Ennek nyilván az az oka, hogy a jó minőség érdekésben több kamera képét mixeli össze a szoftver, de ez így nem az igazi.

Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt
Sony, Xperia 5, okostelefon, teszt

Világosban egyébként kifejezetten szép, gyakorlatilag képeslapokra illő fotók lőhetőek vele, szép, valósághű tónusokkal, megfelelő dinamikával. Viszont a sötétet az Xperia 5 sem szereti, ilyenkor bizony bele-bele lehet futni elmosódottságba és zajosodásba. Akár 4K mozgóképek rögzítésére is alkalmas, és a szuperlassítás funkció sem hiányzik, szóval a videós képességei nem rosszak. A szelfikamerája viszont nem valami nagy szám, ez egy 8 megapixeles egység, amely csak Full HD videók elkészítését teszi lehetővé másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség mellett.

Vélemény

Az tény, hogy az Xperia 5 személyében a Sony egy életerős telefont tett le az asztalra, amely bivaly hardverrel, remek dizájnnal és korrekt kijelzővel büszkélkedhet, emellett 230 ezer forintos ára sem rettenetes a csúcstelefonok piacán. Ám azt sem lehet elhallgatni, hogy a készüléknek vannak gyenge pontjai is, mint például az akkumulátor, vagy a lassú képfeldolgozás. A nagy extrának szánt 21:9 képaránnyal sem vagyunk kibékülve, szóval mindent mérlegelve azt mondanánk, hogy nem ez lesz az az mobil, amely a csúcsra röpíti majd a Sonyt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!