Teszteltük az év egyik legjobban várt telefonját

Huawei, Mate 30 Pro, teszt
Gyönyörűek a részletek.
Vágólapra másolva!
Amikor Donald Trump bejelentette, hogy a Kína elleni kereskedelmi háború részeként megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Ez pedig azt jelentette, hogy az év későbbi szakaszában legyártott modellekből hiányozni fog néhány megszokott szolgáltatás. Sokan bíztak benne, hogy a helyzet megoldódik, azonban a történelem más irányt vett, maradtak a megszorítások, a feltörekvő kínai konszern emiatt különleges helyzetbe került.
Vágólapra másolva!

A cég végül büszkén beleállt a dologba, és ennek ellenére piacra dobta ősszel a legmenőbb készülékét, amelyre lélegzetvisszafojtva várt a világ. Mert hát a Huawei mostanra a komplett mobilos iparág egy leginnovatívabb szereplőjévé vált. Egy olyan versenyzővé, amely tud és akar is iszonyatos mennyiségű pénzt költeni a fejlesztésekre, amelyek ráadásul látható, érezhető, kézzel fogható, szemmel látható és füllel hallható eredményekkel jártak a közelmúltban. Szóval, ha a Huawei előlép egy top telefonnal, arra már magában oda kell figyelni!

Huawei Mate 30 Pro. Forrás: Origo

Pláne a mostani helyzetben, amikor feketén-fehéren kiderül, hogy milyen áldozatokat követel az amerikai cégek bojkottja. Egy szó, mint száz, az új csúcsmodellre, a Huawei Mate 30 Pro elnevezésű termékre nagyon kíváncsiak voltunk, és sikerült is rátenni a kezünket egyre néhány nap erejéig.

Pofás külső

A Huawei az utóbbi években kifejezetten szép, dizájnban előremutató felső kategóriás telefonokkal rukkolt elő, így nem lepett meg, hogy a Mate 30 Pro is remekül fest. Az ütés- és karcálló Gorilla Glass üveggel fedett képernyő határozott ívvel bukik alá oldalt és csatlakozik a masszív fém készülékházhoz.

A hátlap is szép Forrás: Origo

A hátlapot szintén üveg borítja, és itt ki kell emelnünk a kamerák körül megfigyelhető egyszerű, de nagyon hatásos kör alakú díszítést, amely feldobja, és egyedivé teszi a készülék megjelenését.
Sajnos a hagyományos fejhallgató-csatlakozót e készülékről is lespórolták. Sőt, a gombok számát is radikálisan csökkentették, így mindössze egyetlen bekapcsológomb maradt a telefonon.

Szép nagy tepsi Forrás: Origo

Ez pedig azt jelenti, hogy a hangerő változtatásához magát a képernyőt, egészen pontosan annak a szélét kell tapogatni. Lehet, hogy ezt idővel meg lehet szokni, azonban egyelőre még kicsit kényelmetlen megoldásnak tűnik.

Pöpec teljesítmény

Teljesítménytéren is hozza a kötelezőt, azaz a szokásoknak megfelelően e modellbe is abszolút elit kategóriás hardver került. A nyolcmagos, saját fejlesztésű és gyártású HiSilicon Kirin 990 rendszerchip mellé 8 GB RAM, és egy Mali G76 grafikus vezérlő társul. Mindez pedig elképesztő sebességet, hiba és akadozás nélküli működést, valamint rendkívül sokoldalú használatot eredményez.

Gyönyörűek a részletek Forrás: Origo

Amibe belefér a csúcsgrafikás játékok futtatásától kezdve a kép- és videóvágáson át a nagyfelbontású HDR fotók és filmek nézegetése egyaránt. 256 GB adattárolásra szolgáló háttértárral látták el, ami tökéletesen elég lesz hosszú időre. Bőven jut hely mindennek, legyen szó médiaállományokról vagy gigászi méretű alkalmazásokról!

Akkumulátora tekintélyt parancsoló Forrás: Origo

Az akkumulátorral sem futottak lyukra, hiszen egy 4500 mAh telep került bele, ez a kapacitás pedig ma kiemelkedőnek számít. Ennek megfelelően az üzemidővel sincs gond, használattól függően, 50 százalékos fényerő mellett 11-13 órát tudtunk kipréselni belőle, ami teljesen rendben van. A termék beépített hangrendszere az átlagnál lényegesen komolyabb hangerőt produkál, de az most is bebizonyosodott, hogy ez önmagában kevés a jó hangminőséghez. A megszólalás ugyanis vékony, steril, hiányzik belőle a természetesség, az élet.

Kijelző

Némi meglepetésre a 6,53 inches kijelzőjének felbontása (1176 x 2400 képpont) kisebb, mint amit a tavalyi Huawei csúcstelefon fel tudott mutatni. Ennek hátterében minden bizonnyal az állt, hogy így próbálják meg kitolni az üzemidőt, és azt kellett tapasztalnunk, hogy ez teljesen jó elgondolás volt. Ez a felbontás is elég ahhoz, hogy tökéletesen éles legyen a képi világ, hogy még a görbe és ferde vonalak is simák legyenek, és még a legfinomabb átmeneteket is hibátlanul jelenítse meg.

A kijelző még napfényben is jól látható Forrás: Origo

Az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak köszönhetően a fekete hibátlan, a színek robbannak a vitalitástól, ragyogóak, markánsak, az LCD-s telefonokra jellemző fátyolosságnak nyomát sem lelni. A betekintési szög hibátlan, épp úgy, mint a mozgásmegjelenítés, a fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy akár nappal a szabadban is gond nélkül lehessen használni a terméket.

A megszokott Android nélkül

A készülék az embargó miatt csak az Android 10 szabadon elérhető, nyílt forráskódú, ingyenes változatát használhatja, amitől viszont csak egy váz, amiből hiányoznak a létfontosságúnak tartott alkalmazások. Emiatt rengetegen féltették a Mate 30 Pro-t, mondván az appok nélkül használhatatlan lesz az eszköz. Ez viszont ebben a formában nem igaz.

A több különféle lencséből álló kamerarendszere révén remekül használható Forrás: Origo

A Huawei ugyanis megszállottan dolgozott és dolgozik azon, hogy saját applikációkat gyártson, vagy külső fejlesztőket vonjon be olyan szoftverek elkészítéséhez, amihez nem kell a Google jóváhagyása. Ennek köszönhetően már most elérhető jó pár app, például egy olyan, ami a YouTube videókat húzza be a telefonra, és a levelezőkliens sem hiányzik, amivel meg lehet nézni a Gmail-os leveleket is akár. Emellett ott vannak még a másodlagos források, például az Amazon Apps áruház, amelyen egy ingyenes regisztrációs folyamatot követően rögtön

elérhetővé válik az Instagram vagy a Facebook,

hogy csak két megkerülhetetlen példát említsünk. Muszáj megemlíteni még a sokszor ellenőrizetlen hátterű adatbázisokat is, amelyekről sok app lehúzható, viszont ezek egyrészt komoly biztonsági kockázatot jelentenek, másrészt pedig előfordulhat, hogy szükségük van valamilyen Google által szállított komponensre, ami innen értelemszerűen hiányzik. És ha minden kötél szakad, akkor még mindig ott a böngésző, amelynek révén megkerülhetőek az applikációk, például lehet használni a MÁV Infót a BKK futárt, vagy beléphetünk a netbankunkba is. Ez a módszer nyilván nem olyan komfortos, és kicsit körülményesebb is, mintha egy dedikált appot futtatnánk, viszont ettől még tény, hogy e szolgáltatásokról sem kell lemondani.

Kamera

Ezúttal is Leica lencséket használtak, és a mostani trendeknek megfelelően egy olyan több modulból álló rendszer került a hátlapra, amelynél a lényeg a sokoldalú használaton van.

Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria
Huawei, Mate 30 Pro, teszt, kép, galéria

Ennek révén a hagyományos képek mellett mód nyílik széles látószögű, valamint a 3x optikai zoom révén nagyított fotók elkészítésére is. Nem hiányzik a manapság rém divatosnak számító 3D TOF kamera sem, amely a távolságérzékelésért felel, és ami még pontosabb portrék létrehozására ad módot.

A képminőség világosban és sötétben is remek!

A hardver pedig kellően erős ahhoz, hogy a képfeldolgozás is kellően gyors legyen. A videós opciók is figyelemreméltóak: Egyrészt van lehetőség 4K felbontású anyagok létrehozására másodpercenkénti 60 képkockás rögzítési sebesség mellett, másrészt pedig elérhető a 256-szoros szuperlassítás mód, amellyel szó szerint lélegzetelállító videókat hozhat össze bárki.

Vélemény

A Huawei-t komoly ütések érték a közelmúltban, de a Mate 30 Pro arra utal, hogy a vállalat felvette kesztyűt. Nem megúszásra játszottak, hanem keményen beletettek mindent, amit jelenleg fel tudnak mutatni, legyen szó hardverről, kijelzőről vagy a kamerarendszerről. A dizájn remek, az akksi kimagasló, és bár tény, hogy az embargó okoz kényelmetlenségeket, de arról azért szó nincs, hogy ne lehetne használni teljes értékű telefonként a terméket.

A cikk elkészültének pillanatában még nem lehet tudni, hogy hova fut ki az egész kereskedelmi háborús sztori, aminek a cég az egyik szenvedő alanya. Illetve, hogy a végfelhasználók hogyan fogadják majd ezt a felesleges kompromisszumokra kényszerítő terméket. Az mindenesetre biztos, hogy a Huawei úgy döntött, hogy nincs hova hátrálniuk, és ha ki is kell vonulniuk a telefonos iparágból, legalább állva halnak meg, ami már magában több, mint amit sok egykori vetélytársuk elmondhat magáról.

Mindenestre a Mate 30 Pro egyelőre hivatalosan nem kapható itthon és olyan 366 ezer forintos áron tudja beszerezni az, aki mindenáron ilyet szeretne. Hogy ez megéri-e, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy ezért a hardverért ez egy tisztességes ár a mai piacon.

Itt talál még több információt a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!