Az európai fiatalok fele warezol

spotify, zene, tini, tinédzser, okostelefon, streaming
Egy német felmérés szerint a kiskorúak negyede naponta több órát is okostelefonozik.
Vágólapra másolva!
Javuló tendenciát mutatnak a statisztikák.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala 2016 után idén újból felmérést végzett az európai fiatalok warezolási szokásairól, ennek során mind a 28 uniós tagországban vett fel reprezentatív adatokat. A hivatal szerint az elmúlt egy évben a 15-24 évesek 51 százaléka egyáltalán nem használt illegális forrásokat a zenékhez, filmekhez, vagy játékokhoz hasonló tartalmak eléréséhez. A konkrét értékek persze országonként jelentősen eltérnek: Németországban 70 százalék nem warezolt, a középmezőnyben lévő Magyarországon már csak 39 százalék az arány, míg a sereghajtó Horvátországban 28 százalék.

Forrás: Spotify

A válaszadók 16 százaléka „nem tudom" választ adott arra, hogy warezolt-e az elmúlt évben, a maradék 33 százalék pedig bevallotta a kalózkodást. A kalózkodók aránya 5 százalékos csökkenést mutat a három évvel ezelőttihez képest, és két csoportra bonthatóak az ide tartozók: 21 százalék tudatosan warezolt, míg a másik 12 százalék csak utólag jött rá, hogy nem licencelt forrásból ért el a tartalmakat.

Az elmúlt évben jogvédelmi szempontból a zene terén történt a messze legnagyobb előrelépés: a szándékosan warezolók csak 39 százaléka tölt le dalokat, ami 17 százalékos csökkenést jelent.

További jó hír a jogtulajok számára, hogy a fiatalokat egyre könnyebb morális alapon meggyőzni a warezolás befejezéséről, a tartalmak elérésekor

a puszta legalitás az európai fiatalok 33 százalékánál fontos tényező.

Az értékek persze megint csak jelentősen eltérnek országonként, például a bolgár fiataloknál 13%, míg a dánoknál 42%. A magyarok a középmezőny felső részében (25-29%) vannak.

A megkérdezettek szerint a kalózkodás legfontosabb oka továbbra is a tartalmak ára (56%), de 30 százalék problémának tartja, hogy bizonyos tartalmakat egyáltalán nem képesek legálisan elérni. Emellett 26 százalék nagy előnynek tartja a kalózoldalak nagy választékát.

A fiatalok által elért digitális tartalmak (zárójelben a változás a 2016-os adatokhoz képest):

  • 97% – zene (-);
  • 94% – filmek és sorozatok (-1%);
  • 92% – játékok (+1%);
  • 82% – oktatási tartalmak (-1%);
  • 79% – TV-sorozatok és sport (-1%);
  • 59% – elektronikus hírlapok és magazinok (-2%);
  • 56% – e-könyvek (-2%).

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!