Megjelent az Ubuntu 19.10

ubuntu linux laptop notebook
Ubuntu
Vágólapra másolva!
Nem hozott nagy fejlesztéseket a legújabb verzió.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően elérhetővé vált az Ubuntu 19.10 stabil változata, a Linux-disztribúció előző kiadását használók frissíthetnek rá a szoftverfrissítőn keresztül, a telepítőkészletét beszerezni kívánók pedig letölthetik a hivatalos webhelyről vagy az ORIGO Szoftverbázisról a lemezképfájlt. Ezzel párhuzamosan az Ubuntu testvérei is frissültek, azaz a Kubuntuhoz és a Xubuntuhoz hasonló rendszerekből is elérhetővé vált az idei második nagy kiadás.

A kép csak illusztráció Forrás: uka0310 / Flickr

Az elmúlt években megszokotthoz hasonlóan az Ubuntu 19.10 is egy csendes kiadás: csak naprakészre frissítették benne a Linux rendszermagot (5.3), továbbá a GNOME-hoz (3.34), LibreOffice-hoz (6.3) és a Firefoxhoz (69) hasonló szoftvereket. A talán legérdekesebb változtatás, hogy a telepítőkészletében már gyárilag megtalálható a GeForce videovezérlők zárt drivere.

Az Ubuntu 19.04-et használóknak érdemes mindenképp frissíteniük a mostani kiadásra, hiszen 2020 januárjában máris megszűnik a rendszerük terméktámogatása.

Jó kérdés, hogy a Canonical miért ad ki félévente új „főverziót" az Ubuntuból, hiszen a saját fejlesztések teljes elmaradása miatt okafogyottá vált ez a tempó; mindenki számára kényelmesebb volna, ha átállna az éves frissítési ciklusra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!