Radar lapul a Google Pixel 4 mobilokban

google pixel 4
Google Pixel 4
Vágólapra másolva!
Face ID-klónt kaptak, és meg tudják jeleníteni valós időben a HDR-es fotóelőnézetet.
Vágólapra másolva!

A Google végre hivatalosan is bejelentette minden idők talán legtöbbször és legalaposabban kiszivárgott okostelefonjait, bár a Pixel 4 és a Pixel 4 XL mobilok még így is képesek voltak némi meglepetést okozni, a pletykákból nem derült ki róluk minden.

Google Pixel 4 Forrás: Google

Először is érdemes tisztázni a két készülék közti különbségeket, főleg ha már nagyon kevés van belőlük. A kisebbik Pixel 4-be 5,7 hüvelykes és 1080×2280 pixeles P-OLED érintőkijelző, továbbá 2800 milliamperes akku került, míg a testvérében 6,3"-es és 1440×3040 pixeles megjelenítő, továbbá 3700 mAh-es akku dolgozik. Ezen túlmenően azonosak, bár persze a nagyobbik kijelzővel szerelt modell fizikailag nagyobb, és némileg nehezebb is (162 gramm vs. 193 gramm).

A készülékek talán legérdekesebb újdonsága, hogy az ezúttal notch nélküli érintőkijelzőik felé került egy Soli nevű radar, amelynek a segítségével tenyérhúzásos gesztusokkal vezérelhetőek a telefonok, például lenyitható az értesítési paneljük, vagy váltogatni lehet a lejátszási listában lévő dalok között. A technológia például vezetés vagy főzés közben hasznos, mikor valaki nem tud, vagy nem szeretne hozzáérni a mobiljához. A szokatlan vezérlési formáknál tartva az Active Edge is elérhető a mobilokban, azaz a széleik határozott markolászásával is kiadhatóak egyes egyszerű parancsok.

Google Pixel 4 Forrás: Google

Pixelek lévén persze a kamera is fontos, azonban az óriási és feltűnő kameraszigetük ellenére csak két hátlapi kamerát kaptak a telefonok. A fő kamerájuk 12 megapixeles, optikai és elektronikus képstabilizációval is rendelkezik, f/1.7 a rekesznyílása. A másik kamerájuk 16 megapixeles, kétszeres optikai zoomot kínál, de egy szokásosnál fejlettebb képnagyító algoritmussal persze nagyobb nagyítás is elérhető vele. A készülékek előlapi kamerája 8 MP-es.

A kamerákat egy Pixel Neural Core nevű feldolgozóegység vezérli, amelynek az egyik legérdekesebb trükkje, hogy képes valós időben megjeleníteni a mobilok kijelzőjén a HDR-es fotóelőnézetet, azaz nem csak a képek elkészülte után derül ki, hogy milyenre sikerültek. Videót 4K felbontásban legfeljebb 30 képkockás sebességgel tudnak rögzíteni a telefonok tulajdonosai, de Full HD (1080p) felbontásban akár 120 képkockás lassított felvételt is készíthetnek.

Google Pixel 4 Forrás: Google

A telefonok harmadik nagy érdekessége, hogy nem rendelkeznek ujjlenyomat-olvasókkal, helyette az Apple iPhone X-ben debütált Face ID arcfelismerő rendszer klónját használják, amely a működése során 3D-ben feltérképezi a felhasználók arcát.

Az okostelefonok fontosabb tulajdonságai közül kiemelhető még az Android 10 rendszer, a 18 wattos gyorstöltés, a vezeték nélküli töltés, a Qualcomm Snapdragon 855 rendszerlapka, a 6 GB memória, továbbá a modelltől függően 64 vagy 128 gigabájt háttértár. MicroSD-vel sajnos nem bővíthetőek a készülékek, és audio Jack hangcsatlakozóval sem rendelkeznek, de legalább az adatkapujuk USB 3.1 Type-C típusú.

A Google új okostelefonjai október 28-án kerülnek piacra Európában, az ajánlott fogyasztói áraik pedig a következőképp alakultak:

  • Pixel 4 (64 GB): 749 euró (249 ezer forint);
  • Pixel 4 (128 GB): 849 euró (283 ezer forint);
  • Pixel 4 XL (64 GB): 899 euró (299 ezer forint);
  • Pixel 4 XL (128 GB): 999 euró (333 ezer forint).

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!