A WiFi 6 fénysebességre kapcsolja az otthoni internetet

TP-link, router, WiFi 6, AX6000, teszt
TP-Link Archer AX6000 router.
Vágólapra másolva!
Nem hittük volna, hogy egy routert van értelme letesztelni, de most mégis felkeltette a figyelmünket egy érdekes darab. Ennek ellenére ez az írás nem feltétlenül a routerről szól, ugyanis a TP-Link Archer AX6000 router segítségével néztük meg a WiFi új generációját működés közben. Van értelme? Jó ez nekünk?
Vágólapra másolva!

WiFi 6

Nem is olyan régen jelentették be, hogy érkezik a WiFi 6, azaz 802.11ax szabvány, amely a vezeték nélküli adatátviteli technológia egy új generációját jelenti. Ez az új eljárás egy rakás valódi előnyt jelent a felhasználóknak.

  • Kevesebb energiára van szüksége, azaz lassabban merülnek például a mobilok, notebookok vagy IoT eszközök, amelyek WiFi-t használnak.
  • Gyorsabb lesz az adatátvitel, a sebesség mellett kulcsfontosságú a nagy felbontású videók streamelése során, illetve játéknál is.
  • Több eszközt képes kiszolgálni. Ez az otthoni felhasználóknak értelemszerűen nem annyira fontos, hiszen jellemzően maximum 10-20 eszközt csatlakoztatnak egy routerhez. De az üzleti felhasználóknak komoly jelentőséggel bírhat, ahol százas nagyságrendekről beszélhetünk.
  • Biztonságosabb lesz: ennek a fontosságát nyilván nem kell magyarázni, pláne manapság.

Egyszóval a WiFi 6 szabványnak van értelme, a kérdés már csak az, hogy mi az, ami kompatibilis ezzel a technológiával.

Egyelőre még csak néhány drága router, notebook és okostelefon támogatja az eljárást, de az ilyen jellegű berendezések száma a jövőben biztosan ugrásszerűen megnövekszik majd. Tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a WiFi 6 a jövő, és az biztos nem tesz rossz lóra, aki ilyen eszköz vásárlása mellett teszi le a voksát. Az persze tény, hogy a magas ár miatt, ha nem létfontosságú a dolog, talán még érdemes lehet várni egy picit.

TP-Link Archer AX6000

Mindenesetre nekünk alkalmunk nyílt kipróbálni a technológiát, mégpedig a TP-Link jóvoltából, akik kölcsönadtak a TechBázisnak egy Archer AX6000 fantázianevű, új generációs routert. Ez, a más néven útválasztónak is nevezett termék az otthoni vagy munkahelyi helyi hálózatok lelke

ez osztja el az internetet, valamint ezen keresztül tartják a kapcsolatot egymással vezeték nélküli úton a különféle csatlakoztatott eszközök.

TP-Link Archer AX6000 router Forrás: Origo

A masina a kihajtott antennáival meglehetősen zordul néz ki, de ennél fontosabb, hogy az üzembe helyezése pofonegyszerű! A dobozában található használati utasítás lépéseit követve néhány perc alatt működésre bírható. Nem kell hozzá semmilyen szakismeret, rendszergazdai vagy hálózatkezelői tudás. A szoftverének kezelőfelülete ráadásul magyar nyelven is kommunikál, és kézen fogva vezet végig a fontos lépéseken. Természetesen akinek arra van szüksége, az elmélyedhet a beállítások rejtelmeiben, de egy "átlagos felhasználónak" ezekkel nem kell bajlódnia. A router minden egyes változtatásra villámgyorsan reagál, nem akad be, nem fagy le, köszönhetően az alkalmazott erős hardvernek, azaz a négy magos, 1,8 GHz-es processzornak, és az 1 GB RAM-nak. Ebből is látszik, hogy milyen gyorsan fejlődik a világ: Egy ilyen vas még néhány éve egy telefonnál is bőven megállta volna a helyét, most meg ott tartunk, hogy routereket hajtanak meg ekkora teljesítménnyel.

Iszonyatos sebesség

A készülék Dual-Band támogatású, azaz egyszerre képes 2,4 GHz-en és 5 GHz-en az adatok továbbítására. Így a maximális adatátviteli sebesség elérheti elméletben az 5952 Mbps-t, ami

nagyjából négyszer gyorsabb, mint a korábbi, 802.11ac szabványt használó routerek!

Egy WiFi 6 kompatibilis, vadonatúj gamer notebookkal, illetve egy csúcskategóriás mobiltelefonnal próbáltuk ki az eszközt, és a kapott eredmények igazolták is ezeket az állításokat. A TP-Link Archer AX6000 bebizonyította, hogy a WiFi 6 standard tényleg elképesztő evolúciós ugrást jelent az adatátvitel terén. A megszokottnál sokkal gyorsabban érkeztek le a gépünkre a nagy állományok, és volt, hogy még a Netflixen nézett videó minősége is jobb lett. Hiába lógott a hálózaton nagyjából 50-60 másik eszköz, semmilyen akadozást, vagy képhibát nem tapasztaltunk sem a filmeknél, sem a játékoknál.

Extrák

A router a HomeCare szolgáltatás révén lehetővé teszi bizonyos internetes oldalak, vagy tartalmak letiltását. Azaz megakadályozható vagy megnehezíthető, hogy a gyermek kéretlen anyagokkal találkozzon. Egyébként ez akkor is hasznos lehet, ha valaki egy munkahelyen szabályozná, akár biztonsági okokból, hogy milyen honlapok érhetőek el. Ezenkívül a termék rendelkezik egy integrált, előre telepített vírusvédelmi funkcióval is, ami egy kattintással ki- és bekapcsolható. Emellett a router támogatja a TP-Link saját felhőalapú rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy távolról vezéreljük az eszközt egy ingyenesen letölthető internetes alkalmazás, a Tether révén. Ennek segítségével módosíthatunk a beállításokon vagy akár létre is hozhatunk egy speciális vendégfiókot, például ha valaki üzleti tárgyalásra érkezik az irodába.

8 port és USB-C is van az oldalán! Forrás: Origo

Egy szó, mint száz: Mind az új generációs WiFi 6 technológia, mind a TP-Link Archer AX6000 nagyon meggyőzőnek tűnt az első találkozás során. Egy gond van csak, mégpedig az, hogy az eljárást támogató eszközök, így ez a router is meglehetősen borsos árú, legalábbis most még. Így aki szeretné élvezni az evolúciós ugrás előnyeit, annak bizony a megszokottnál mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!