Óriási üzlet lesz a számításalapú fotózás

Vágólapra másolva!
A számításalapú fotózás világa 2024-re közel 30 milliárd dolláros piaccá növi ki magát.
Vágólapra másolva!

A fotózás rengeteget fejlődött az utóbbi időben, és főleg mobilfronton. A hardveralapú képkezeléstől eljutottunk a fejlett, szoftver- és algoritmusalapú technológiákig, amelyek igazából már nem a természetes kép visszaadására törekszenek, hanem különféle eljárások és szempontok alapján turbózzák fel a látottakat, nekünk pedig csak azt kell kiválasztanunk, melyik nagy gyártó megközelítése tetszik jobban.

Forrás: CNET

A mobilfotózásban már alap dolognak számít a többkamerás konfiguráció, az egyszerre számos fotó készítése, majd a mesterséges intelligencia feldolgozása. Mindezt gyűjtőnéven számításalapú fotózásnak nevezzük.

A számításalapú fotózás piaca az elemzők számításai szerint tavaly 7,9 milliárd dolláros bevételt generált, 2024-re azonban a piac 29 milliárd dollárosra . Ezzel egyszerre visszaesik majd a kereslet a csúcskategóriás, professzionális fényképezőgépek iránt, és a fejlett képkezelési technológiák kapnak nagyobb figyelmet. A piacon a Google mellett az Apple, a Light, a Qualcomm és az NVIDIA is úttörő szerepet vállalhat.