Friss infók jöttek a PlayStation 5-ről

sony playstation 5 játékkonzol
Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete
Vágólapra másolva!
Ráadásul hivatalosak, ezúttal nem pletykákról van szó.
Vágólapra másolva!

Újabb szokatlan lépést téve a Sony egy rövid blogbejegyzésben státuszfrissítést adott a következő generációs játékkonzoljáról. A vállalat megerősítette a spekulációt, miszerint a termék a PlayStation 5 névre hallgat, és 2020 őszén fog piacra kerülni, avagy „az ünnepi szezonban" válik majd megvásárolhatóvá.

Így néz ki a PlayStation 5 fejlesztői készlete Forrás: Let's Go Digital

Ezzel együtt pár új információmorzsa is kiderült az új konzolról. Az már hónapokkal ezelőtt hivatalossá vált, hogy a PlayStation 5 támogatja a valós idejű sugárkövetést, azonban nem volt világos, hogy ezt miként fogja tenni, azaz teljesen szoftveres dologra kell-e gondolni, vagy hardveresen gyorsítottra, mint a GeForce RTX kártyákban.

Most kiderült, hogy szerencsére az utóbbiról van szó: a PS5 testre szabott Radeon Navi videovezérlője rendelkezik kimondottan ray tracing műveletekre specializált számítási egységekkel.

További nagy érdekesség, hogy a PlayStation 5 gamepadje is fejlettebb a PS4-ben használtnál. A kontroller L2/R2 „ravaszai" nem sima kapcsolók, hanem képesek érzékelni a lenyomásuk mértékét, így például közvetlenül vezérelhető velük a játékban használt íj megfeszítésének a mértéke. A másik újdonságot a továbbfejlesztett haptikus visszajelzés jelenti, mondjuk egy autós játékkal játszva a gamerek egyértelműen megállapíthatják, hogy milyen talajon mennek a kocsival. Sőt: érezhetik a különbséget, ha a baloldali és a jobboldali kerekek más talajon futnak.

A vártnak megfelelően a PlayStation 5 nem számol le az optikai korongokkal, a játékok dobozos verziói 100 gigabájtos Blu-ray korongokat használnak majd.

Viszont a PS5 esetében kötelező lesz telepíteni a játékokat a konzol SSD háttértárára a gyors betöltés garantálása érdekében.

Szerencsére lehetőség lesz a játékok részleges telepítésére, azaz ha mondjuk valaki csak egy adott játék multiplayer részével kíván szórakozni, akkor rengeteg helyet megspórolhat majd a single playerhez tartozó fájlok felmásolásának a kihagyásával.

Végül érdekes, hogy a PS5 szoftvere jóval hatékonyabbnak ígérkezik: ha támogatják ezt a fejlesztők, akkor a normál kezelőfelületről közvetlenül el lehet majd indítani az egyjátékos küldetéseket, vagy be lehet majd ugrani a többjátékos meccsekbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!