Kártérítést fizettetnének a Fortnite miatt a szülők

epic games fortnite videojáték
Fortnite
Vágólapra másolva!
Egy kanadai ügyvédi iroda szerint kimaradt a reklámjából, hogy addiktív.
Vágólapra másolva!

Érdekes per van kibontakozóban Kanadában, a CBC beszámolója szerint két szülő megkeresése után a Calex Légal ügyvédi iroda csoportos pert kíván indítani az Epic Games játékfejlesztő ellen. Az ügyet részben vivő Alessandra Esposito Chartrand szerint a probléma abban áll, hogy az alperes nem reklámozta, miszerint a Fortnite Battle Royale függőséget képes kialakítani, és tönkretette a 10 és 15 éves ügyfeleinek az életét.

Fortnite Forrás: Epic Games

Ugyan a Fortnite felhasználói szerződését elfogadva a játékosok lemondanak a csoportos perindítási jogukról, azonban Chartrand szerint az Epic Games megsértette Quebec tartomány egyik fogyasztóvédelmi törvényét, így ez nem számít. Az álláspontot egy 2015-ös bírósági döntésre hivatkozva tartja fenn, amely kimondta, hogy a dohánycégeknek jogi kötelességük lett volna annak idején tájékoztatniuk az ügyfeleiket a dohányzás káros hatásairól, azonban ezt nem tették meg, mert nem állt az üzleti érdekükben.

A Calex Légal érvelése szerint az Epic szándékosan és specifikusan úgy tervezte meg az elsősorban fiataloknak szánt Fortnite-ot, hogy az képes legyen függőséget kialakítani, erről pedig kötelessége lett volna tájékoztatást nyújtania a cégnek;

a dohányipari döntés precedensként használható az ügyben.

Chartrand elmondása alapján a szülők panaszainak vizsgálata során számos olyan foglalkozást találtak Kanadában, amelyek a Fortnite-függőknek próbálnak segítséget nyújtani, és persze a periratban nem felejtették el megemlíteni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a hivatalosan elismert szenvedélybetegségek közé a videojáték-függőséget.

Az ügyvédnő nem árulta el, hogy mekkora kártérítést szeretnének kiperelni az Epic Games-ből, azonban megemlítette, hogy Kaliforniában folyamatban van már egy hasonló per, és további perek indulására számít a világ minden táján. A free to play üzleti modellű Fortnite Battle Royale-lal világszerte olyan 125 millióan játszanak.

Hírünk írásáig az Epic Games nem kommentálta a keresetet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!